Oppositieleider Kemal Kılıçdaroğlu en huidig president Erdogan. Photo News

Oppositieleider Kemal Kılıçdaroğlu en huidig president Erdogan. Photo News

Uncategorized

Erdogan op kop volgens eerste resultaten Turkse presidentsverkiezingen

Simon Segers

Op basis van de getelde stemmen zal Recep Tayyip Erdogan (69) zichzelf opvolgen als president van Turkije. Uitdager Kemal Kiliçdaroglu (74) wordt gezien als de eerste kanshebber om het zittende staatshoofd te onttronen.

Momenteel is 9,1 procent van de stembussen geteld, waarbij Erdogan 59,47 procent scoort en Kiliçdaroglu 34,79 procent, dat bericht Reuters. Opiniepeilers geloven desondanks dat dat verschil zal afnemen naarmate verdere resultaten binnensijpelen. De huidige president behaalde zowel in 2014 en 2018 reeds meer dan 50 procent van de stemmen in de eerste ronde van de verkiezingen. Bij de meest recente peiling van 4 mei leek Kiliçdaroglu met 49 procent echter de meest populaire kandidaat.

Lees ook:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

5 gedachten over “Erdogan op kop volgens eerste resultaten Turkse presidentsverkiezingen”

  1. Feitelijke vaststelling : vroeger was er in Vlaanderen geen enkel stem in de media anti-Erdogan.
    Nu Erdogan niet meer 100% de NATO en de VS steunt, willen alle Vlaamse media zijn nederlaag.

  2. De Turkse dictator heeft het net niet gehaald in de eerste ronde. Hij heeft nu nog twee weken via de door hem gecontroleerde media zijn propaganda (leugens en beledigingen) te verspreiden. Zo kan iedereen winnen.
    Dat de (gevluchte) Turken in de EU voor een dictator stemmen, stemt tot nadenken. De mensen die nog in het land wonen moeten er wel mee leven.

  3. Ik onthou vooral dat in het islamitische Turkije de verkiezingen democratischer verlopen dan België en Vlaanderen, dankzij een democratische kieswet. Wij kunnen alhier een voorbeeld nemen aan Turkije waar de leider rechtstreeks verkozen wordt door de kiezer, terwijl in het klerikale & liberale Vlaanderen de minister-president (Jan Jambon) verkozen wordt door de junta van een handvol partijvoorzitters (N-VA, CD&V en OVLD).

  4. In Turkije wordt de president verkozen door het volk. Onderhavig democratisch kiessysteem kan een democraat in Vlaanderen en België alleen maar toejuichen. Wanneer gaat België zijn premier rechtstreeks laten verkiezen?

Plaats een reactie

Delen