Conner Rousseau stapte op omdat het echt niet anders kon

Conner Rousseau. Photonews

Uncategorized

Het seksisme kwam van links

Filip Van Laenen

Het ontslag van Sarah Schlitz gaf aanleiding tot nog maar eens een rondje over seksisme in de politiek. De bedekte beschuldigingen van seksistisch gedrag gaan daarbij steevast in de richting van rechts en mannen, om niet te zeggen rechtse mannen. Nochtans waren het toch opnieuw vooral linkse vrouwen die uitblonken door onversneden seksisme.

Het komt niet vaak voor dat we het roerend eens zijn met Bart Sturtewagen in De Standaard, maar hij sloeg in zijn hoofdcommentaar de nagel op de kop: “Schlitz heeft haar val alleen aan zichzelf te wijten.” Hij heeft ook overschot van gelijk waar hij schrijft dat “de fout van staatssecretaris Sarah Schlitz ophield een futiliteit te zijn toen ze erover loog in de Kamer”, al hoort daar de nuance bij dat de ervaring leert dat liegen in de Kamer op zich geen probleem hoeft te zijn voor de leden van de Vivaldi-regering. Maar zoals hij vervolgens correct opmerkte, was het uiteindelijk Schlitz’ entourage die haar finaal de das omdeed door het oppositiewerk van Sander Loones te willen vergelijken met nazipraktijken, in combinatie met haar onvermogen om daarna van die vergelijking op voldoende wijze afstand te nemen.

Geen seksisme, maar…

Alleen: precies op dezelfde bladzijde waar Bart Sturtewagen analyseert dat het fout zou zijn haar ontslag te vernauwen tot een verschil in behandeling van vrouwelijke en mannelijke politici, doet De Standaard toch net dat. Straffer: vlak naast de hoofdcommentaar van Bart Sturtewagen had de krant meer dan dubbel zoveel plaats vrij om de essentie van de hoofdcommentaar volledig naar de prullenbak te verwijzen. Daarbij kon het natuurlijk niet anders dan dat ook ‘usual suspect’ Gwendolyn Rutten haar commentaar mocht leveren. De toon van het hele artikel was “we gaan niet zeggen dat Sarah Schlitz het slachtoffer was van seksisme, maar…”, een toon die we trouwens ook op veel andere plaatsen aantroffen. Want neen, Meryame Kitir en Eva De Bleeker namen om heel andere redenen uit de Vivaldi-regering ontslag, en ook zij waren geen slachtoffer van seksisme, zo lezen we dan. Maar samen waren het natuurlijk wel alle drie vrouwen, weet u wel…

Lees hieronder verder:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Filip Van Laenen (°1972, Bonheiden) studeerde burgerlijk ingenieur elektrotechniek en computerwetenschappen. Vandaag is hij Chief Architect bij een IT-bedrijf in Noorwegen. Filip tracht partijpolitieke dynamiek te begrijpen en volgt Scandinavië en technologie-innovaties op de voet. Grote fan van de kosmos.

4 gedachten over “Het seksisme kwam van links”

  1. Doet me denken aan de absurd gebleken beschuldigingen van vrouwen aan het adres van rechter Brett Kavanaugh en de daarbij horende slogan “Believe the victim!”. waarop Donald Trump reageerde met: “Yeah, we all know that women never lie.”

  2. Gwendolien Trutten kan nog geen gemeente leiden. Hoeveel miljoen heeft Aarschot aan de wandelpaden-man moeten uitbetalen, gewoon omdat Trutten haar job niet deed?

Plaats een reactie

Delen