Antwerpen: actievoerders die verkeer blokkeerden aangehouden | PAL X

Het vijftal werd bestuurlijk aangehouden. Bron: Twitter politie Antwerpen

Uncategorized

Het voorstel van Rousseau om de minimumlonen te verhogen is irrelevant

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau wil het minimumloon verhogen. Linkse opiniemakers slaakten een zucht van opluchting: geen verplichtingen, maar een verhoging van het minimumloon zou meer mensen aan het werk krijgen. Maar die verhoging van de minimumlonen zou slechts invloed hebben om vijf procent van de werkenden.

De laagste lonen in de verschillende sectoren liggen in werkelijkheid 20 tot 30 procent hoger dan het minimumloon. Er is – onder andere dankzij het sterk verankerde systeem van sectorale loononderhandelingen – in België weinig laagbetaalde arbeid.

Volgens de barometer van de socialistische vakbond ABVV valt in België zo’n 10 procent van de salarissen onder de noemer ‘lage lonen’. In Europees perspectief scoort België dus goed. De discussie over te lage minimumlonen is irrelevant en de vrees voor ‘working poor’ in België is dus gewoon onterecht.

Leer hier verder over ‘De mythe van de lage Belgische lonen’:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Angélique Vanderstraeten voor alle expertise van bank- en financiewezen tot de grote trends in de wereld van de economie.

2 gedachten over “Het voorstel van Rousseau om de minimumlonen te verhogen is irrelevant”

  1. Het constant verhogen van lage lonen is toch oneerlijk soms.
    Ik heb een leidinggevende functie binnen mijn bedrijf met meer verantwoordelijkheden dan de uitvoerende werknemens, en hoewel mijn brutoloon toch een pak hoger ligt, in nettoloon is dit verschil niet meer zo groot in het licht van verantwoordelijkheden, beroepskennis en stress etc die ik draag.
    Soms heb ik het gevoel om terug een trapje lager te stappen met minder stress en verantwoordelijkheden met behoudt van een degelijk loon, er gaat toch maar weinig bruto af.

Plaats een reactie

Delen