Vraag van de Week: Moet er een minimum- en maximumleeftijd voor politici komen?

Joe Biden. Shutterstock

Uncategorized

Moskou beschuldigt Oekraïne van aanslag op Poetin

Wim Vanraes

Op 3 mei gaf Rusland videobeelden vrij van het Kremlin, waarop een opstijgende rookpluim te zien was. Een andere video toonde twee soldaten op het dak van het Kremlin en een voorwerp – wellicht een drone – dat vanuit de lucht kwam aanvliegen, en dan ontplofte.

Moskou beschuldigt Oekraïne ervan Poetin te hebben willen uitschakelen. Kiev ontkent stellig dat het iets met deze aanval te maken had. “Het is waarschijnlijk een ‘red flag’-operatie”, zei kolonel op rust Cedric Leighton, een militaire analist bij CNN. Een ‘red flag’-operatie is een aanval die men op zichzelf uitvoert om de schuld op de vijand te kunnen steken. Dat geeft dan een voorwendsel en rechtvaardiging voor een ‘reactie’ tegen die vijand.

De ‘drone’ was onderschept door luchtafweer, en dat leek, volgens de militaire analist van CNN, te eenvoudig. De afstand tussen Oekraïne en Moskou werd ook aangehaald, en het leek onmogelijk dat Russische radar de drone niet van ver had zien aankomen. De analist wees de andere optie, een vanuit Rusland door Oekraïense Special Forces verstuurde drone, onmiddellijk van de hand als “zeer onwaarschijnlijk”.

Eerdere plannen vanuit Oekraïne

De Wall Street Journal berichtte op 24 april van dit jaar hoe Oekraïense plannen om Rusland aan te vallen op vraag van de Amerikanen waren uitgesteld. De Amerikaanse krant citeerde majoor-generaal Kyrylo Boedanov, hoofd van het Oekraïense Militaire Intelligentiedirectoraat, de HUR, die zijn officieren bevel gaf “zich klaar te maken voor massale aanvallen op 24 februari (de verjaardag van de start van de Russische aanval, nvdr) … met alles dat de HUR had.” Dat omvatte onder meer plannen voor andere symbolische aanvallen, om het vermogen van Oekraïne te laten zien om diep in vijandig gebied precisieaanvallen uit te voeren.

De Wall Street Journal vervolgde: “En toch blijven mysterieuze ontploffingen en drone-aanvallen zich voordoen in Rusland. Oekraïense functionarissen zijn vaak weerhoudend over de incidenten, maar laten doorschemeren dat zij verantwoordelijk zijn zonder die rechtstreeks op te eisen.”

Loze bedreigingen?

Boedanov, hoofd van de HUR, vertelde journalisten van de Washington Post al in januari van dit jaar over een aanval met een drone op de luchtmachtbasis Engels van de Russen, een heel belangrijk doel, de thuisbasis van Russische vliegtuigen met nucleaire aanvalscapaciteit: “Dit vernietigde hun illusies over veiligheid. Er zijn mensen die bommen planten. Er zijn drones. Tot de territoriale integriteit van Oekraïne hersteld is, zullen er problemen zijn binnen Rusland.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wim Vanraes (°1980, Sint-Niklaas) is getrouwd met een Amerikaanse en woont al bijna 20 jaar in New Jersey, VS. Van opleiding archeoloog, werkt Wim als leerkracht geschiedenis en klassieke literatuur, als professionele vertaler en als redacteur bij PAL NWS. Wim legt zich toe op nieuws uit de VS, geopolitieke ontwikkelingen, geschiedenis en religie, en heeft een kritische kijk op ‘woke’.

2 gedachten over “Moskou beschuldigt Oekraïne van aanslag op Poetin”

  1. Alsof je vanuit Oekraïne met een drone tot aan het Kremlin zou geraken en bovendien moet je dan nog weten waar Poetin zich bevindt. Welk voordeel zou de dood van Poetin kunnen opleveren ? Geen, want een slechtere strateeg vind je nergens. Opgezet spel van Rusland zelf om hun oorlogsmisdaden te doen vergeten ?

Plaats een reactie

Delen