Conner Rousseau stapte op omdat het echt niet anders kon

Conner Rousseau. Photonews

Uncategorized

Schotten op straat voor afschaffing monarchie en onafhankelijkheid

Wim Vanraes

Afgelopen zaterdag kwamen volgens de organisatoren ongeveer twintigduizend Schotten op straat in Glasgow. Deze mars werd georganiseerd door All Under One Banner, een groep die zich sinds het mislukte referendum in 2014 inzet voor Schotse onafhankelijkheid. Dat deze manifestatie samenviel met de kroning van Charles III is uiteraard geen toeval.

Met slogans zoals ‘Schaf de monarchie af, voed de mensen’ was het signaal voor de nieuw gekroonde vorst, en de regering in Londen, zeer duidelijk. In november vorig jaar oordeelde het Hooggerechtshof dat de Schotse regering geen onafhankelijkheidsreferendum kon houden zonder toestemming van de Britse regering. De huidige Schotse eerste minister, Humza Yousaf, eiste daar toestemming voor, maar de Britse eerste minister, Rishi Sunak, weigerde.

Dus kwam men nu op straat, met sprekers van verschillende Schotse partijen. Zo ook de voormalige Schotse eerste minister, Alex Salmond. Hij scandeerde voor Schotse onafhankelijkheid en maande de menigte aan luider te roepen “voor de aanwezigen in Westminster Abbey”.

Schots-Vlaamse broederband

Een delegatie uit Vlaanderen was ook aanwezig, namelijk van de Vlaams-Schotse Yes Clan. De voorbije tien jaar ziet men steeds vaker Vlaamseleeuwenvlaggen naast die van Catalonië of Schotland, in manifestaties over heel Europa. Het doel: elkaar te steunen in hun streven naar onafhankelijkheid.

De Scottish Daily Express was echter kritisch over deze manifestatie. De Schotse krant beschreef hoe Alex Salmond “wanhopig” probeerde om alle nationalistische partijen samen te krijgen, om bij de volgende verkiezingen een mandaat voor een referendum af te dwingen. Andere sprekers, zoals Ash Regan (die nipt de strijd voor het leiderschap van de SNP verloor, tegen Humza Yousaf), namen dat thema van eenheid over, en maanden aan om tweedracht te vermijden.

Lees ook:

https://palnws.be/2023/05/schotse-nationalisten-in-zwaar-weer/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wim Vanraes (°1980, Sint-Niklaas) is getrouwd met een Amerikaanse en woont al bijna 20 jaar in New Jersey, VS. Van opleiding archeoloog, werkt Wim als leerkracht geschiedenis en klassieke literatuur, als professionele vertaler en als redacteur bij PAL NWS. Wim legt zich toe op nieuws uit de VS, geopolitieke ontwikkelingen, geschiedenis en religie, en heeft een kritische kijk op ‘woke’.

1 gedachte over “Schotten op straat voor afschaffing monarchie en onafhankelijkheid”

Plaats een reactie

Delen