Vooruit voelt gevolgen ‘zattemansklap’ in nieuwe peiling

Conner Rousseau. Photonews

Uncategorized

Turkije sluit luchtruim voor alle vluchten uit Armenië

Sonja Dahlmans

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavuşoğlu, heeft zojuist verklaard dat Turkije het luchtruim met buurland Armenië heeft gesloten. Reden hiervoor is de opening op 25 april van een monument in de Armeense hoofdstad Jerevan ter nagedachtenis aan Operatie Nemesis. Deze operatie was een vergeldingsactie van Armenen tegen de Ottomaanse daders van de Armeense Genocide.

Twee dagen geleden sloot Turkije reeds het luchtruim voor de Armeense luchtvaartmaatschappij FlyOne. De geeft luchtvaartmaatschappij geeft aan hieraan voorafgaand geen verklaring vanuit Turkije te hebben ontvangen.

Turkije ontkent genocide

Turkije veroordeelde al eerder de opening van het monument. In een verklaring op 26 april zei Çavuşoğlu dat het monument “de bloedige terroristische activiteiten verheerlijkt waarbij 31 Turkse diplomaten werden gedood”. De Turkse minister zei tevens dat de manier waarop journalisten in Armenië verslag deden van de opening van het monument, laat zien dat er bij sommige mensen nog altijd een vervormde interpretatie van de geschiedenis leeft.

Turkije ontkent nog altijd de Armeense Genocide die tussen 1895 en 1923 plaatsvond en waarbij tussen de een en anderhalf miljoen christelijke Armeniërs, Arameeërs/Assyriërs en Grieken werden vermoord. Daarnaast werden er nog eens duizenden vrouwen en meisjes verkracht, ontvoerd, gedwongen uitgehuwelijkt en bekeerd tot de islam. Juist in februari werd na 35 jaar een grensovergang tussen beide landen heropend om humanitaire hulp te kunnen bieden aan slachtoffers na de aardbevingen eerder dit jaar.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

1 gedachte over “Turkije sluit luchtruim voor alle vluchten uit Armenië”

Plaats een reactie

Delen