Eerste F-35 voor België van de band gerold | PAL X

F-35 bij de voorstelling in Texas. Belga

Uncategorized

Wat was het doel van de tirade van Wagner-baas Prigozjin?

Wim Vanraes

De leider van de Wagner-huurlingengroep, Jevgeni Prigozjin, is al verschillende maanden zeer kritisch over de manier waarop de Russische legerleiding omgaat met hun troepen en de oorlog. Hij hekelt het gebrek aan goede steun, gebrek aan voldoende munitie, kritiek op (het gebrek aan) interne communicatie, noem maar op. Dit escaleerde de voorbije twee weken, met de dreiging van Prigozjin om Bachmoet te verlaten tegen 10 mei, omdat Wagner dan officieel zonder munitie zou vallen.

De ‘kers op de taart’ kwam een week geleden, in een interview met de Russische oorlogscorrespondent ‘WarGonzo’. In dat interview maakt Prigozjin de grond gelijk met de Russische defensieminister Shoigo, het ministerie van Defensie en hun bureaucratie.

Enkele kernpunten uit het interview:

  • Rusland won de oorlog in Tsjetsjenië niet, maar Poetin sloot uiteindelijk een deal met toenmalig president Achmat Kadyrov – vader van huidige leider Ramzan.
  • De oorlog in Oekraïne bewijst dat het Russische leger geheel gedemoraliseerd, ongeorganiseerd, niet getraind, ongedisciplineerd en niet voorbereid is.
  • Rusland heeft de middelen om te winnen, maar de leiding onthoudt die middelen opzettelijk van diegenen die ze nodig hebben.
  • Op papier zijn de flanken van de Wagner-troepen beschermd door reguliere Russische troepen, maar in werkelijkheid zijn die er gewoon niet.
  • Waarom verkoopt Rusland nog olie aan het westen, via India? Dit is volgens Prigozjin verraad, gepleegd door Russische en Europese elites.
  • De inlichtingendiensten van Wagner zeggen dat volgens hun uitgebreide netwerk de Oekraïense bedreiging zeer reëel is, en dat ze met de troepen die ze hebben, de grens met Rusland kunnen bereiken.

Maskirovka?

Verschillende Russische bronnen proberen dit drama te vatten. Het lijkt onmogelijk, zeggen ze, dat een ervaren rot zoals Prigozjin, zomaar cruciale informatie zou openbaar maken die onmiddellijk exploiteerbaar is door zijn vijand (zoals open flanken, gebrek aan munitie, een vaste datum voor vertrek, enz.). Ze zien er een ‘maskirovka’, of militaire maskerade in. Anderen zien een wanhoopsdaad van een man die zijn troepen ziet sterven. Prigozjin zou intussen zijn aftocht hebben ingetrokken. De gevraagde munitie zou intussen beloofd zijn.

Lees ook:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wim Vanraes (°1980, Sint-Niklaas) is getrouwd met een Amerikaanse en woont al bijna 20 jaar in New Jersey, VS. Van opleiding archeoloog, werkt Wim als leerkracht geschiedenis en klassieke literatuur, als professionele vertaler en als redacteur bij PAL NWS. Wim legt zich toe op nieuws uit de VS, geopolitieke ontwikkelingen, geschiedenis en religie, en heeft een kritische kijk op ‘woke’.

2 gedachten over “Wat was het doel van de tirade van Wagner-baas Prigozjin?”

  1. Tijdens WO2 (1939/1945) lieten circa 10 miljoen Duitsers het leven door de waanzinnige oorlog van Führer Adolf Hitler en het Nationaal Socialisme. Rekenkundig gezien ware het economischer geweest Hitler uit te schakelen. Er waren lovenswaardige pogingen die mislukten. Zelfmoord terrorisme bestond nog niet en Hitler kon rustig uitbollen ten nadele van zijn volk en leger. Hoeveel Russen moeten er nog sneuvelen alvorens de Russen de rekening gaan maken over het nut de oorlog verder te zetten? Let wel! Net als Hitler is Poetin de agressor.

Plaats een reactie

Delen