Vorig jaar bijna 600 ton afgedankte zonnepanelen ingezameld: “Piek rond 2037 op 30.000 ton/jaar”

Illustratiebeeld/Zuhal Demir - Shutterstock/Photonews

Uncategorized

Demir gebruikte zeven keer onrechtmatig persoonlijk logo in regeringscommunicatie

Wannes Neukermans

Vlaams minister van Justitie, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir (N-VA) gebruikte haar persoonlijke logo zeven keer in officiële regeringscommunicatie. Dat blijkt uit een screening die ze liet uitvoeren na de heisa rond Sarah Schlitz. In tegenstelling tot Schlitz heeft Demir niet over het gebruik ervan gelogen en werden er geen vaststellingen gedaan in communicatie rond subsidies. Al blijft het een fout tegen de deontologie.

Sarah Schlitz moest ontslag nemen nadat bleek dat haar persoonlijke logo pronkte op allerlei door haar kabinet gesubsidieerde projecten. Dat kan een sfeer van belangenvermenging en favoritisme opwekken en is dus verboden, zowel voor ministers van de federale als de Vlaamse regering. Wanneer een subsidie wordt toegekend, hoort daarbij in de communicatie een neutraal logo van de financierende overheid te staan.

Roze logo

Na het ontslag van Schlitz ontdekten oppositiepartijen dat ook het logo van Zuhal Demir op een folder van het UMC Sint-Pieter stond, terwijl dat ziekenhuis toen steun kreeg van de voormalige staatssecretaris. Demir gebruikt dat logo o.a. in persberichten nog steeds en liet een screening uitvoeren om te controleren of ze als Vlaams minister ook deontologische fouten gemaakt had.

Daaruit bleek dat zeven documenten en video’s het naamlogo van minister Demir bevatten. Het gaat over promofilmpjes voor de Blue Deal, de uitrol van 5G, het Vlaams Actieplan Wilde Bestuivers… De logo’s zijn evenwel niet gekoppeld aan subsidies. Bij Sarah Schlitz was dat bijvoorbeeld wel het geval. Het nieuws raakte bekend na een vraag van VB-fractieleider Chris Janssens.

(Lees verder onder de foto.)

Persoonlijk logo Vlaams minister Demir. via kabinet-Demir

Zweem van belangenvermenging vermijden

Vlaams minister-president Jan Jambon gaf in een antwoord op de vraag van Chris Janssens (VB) aan dat de communicatie fout was. “Conform artikel II.2 van het bestuursdecreet profileert de Vlaamse overheid zich als één geheel.” Persoonlijke communicatie op regeringsmededelingen is dus niet toegestaan.

“Het is alvast goed dat het persoonlijke logo niet werd gebruikt bij de toekenning van subsidies”, reageert Chris Janssens. Dat er in het antwoord van Jambon wordt bevestigd dat de communicatie fout was en zal rechtgezet worden, is volgens hem een goede zaak. “Er mag niet de minste twijfel over zijn dat een minister steeds spreekt namens de regering. Elke zweem van belangenvermenging moet vermeden worden.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

4 gedachten over “Demir gebruikte zeven keer onrechtmatig persoonlijk logo in regeringscommunicatie”

  1. Deontologie en de Vlaamse regering…ver te zoeken. De Kingmaker NVA heeft in haar statuut Vlaanderen als eerste streefdoel, en wat gebeurt er met de Vlamingen en deze regering: pestbelastingen (van tientallen trajectcontroles tot de digitale meter (inpikken van stroom en later duur terug doorverkopen), regelneverij tot het absurde (elektrisch rijden vanaf 2028) , en afnemen van voordelen (woonbonus). Maar ondertussen ergens tussen de 450Mio en 1.5Mia aan bevriende “consultancy” bedrijven spenderen, 17Mia aan bevriende “subsidieslurpers” uitdelen, en nog steeds al decennia lang 12Mia aan Brussel en Wallonië uitdelen. Je zou voor minder de indruk krijgen dat de werkende Vlamingen maar een instrument zijn om NVA politici in de traditionele politiek te houden. Dus als dan eens een foutje gemaakt wordt met de deontologie moet van gamer Jambon kunnen. Best dat er partijen als VB en PVDA zijn die dat allemaal ernstiger onder de loep nemen.

  2. Als de nva wil deelnemen aan de volgende regering MET het VB zal nva eerst eens zijn stal moeten uit kuisen,
    Hendrik Vuye en Veerle Wouters verlaten nva,
    Siegfried Bracke, de rode nva’er krijgt elk jaar 18.000€ van Telenet en een extra pensioen van 6000€ bruto boven op zijn vetbetaald pensioen en weigert terug te betalen.
    schandaal exit JM Dedecker,
    Kim Geybels drugstrafiek,
    Herent Astrid Pollers en Christophe Lonnoy subsidiefraude
    Melikan Kuçam visumfraude,
    Onbekwame Greet Valckx, directrice in het stedelijk onderwijs, per direct ontslagen wegens pesten en intimidatie is door nva terug directrice geworden.
    Haaltert Veerle Baeyens machtsmisbruik,
    Zoersel Verstreken afluisterpraktijken en corruptie Rik Schenck diefstal koper, Hamme Chris Thierens sexschandaal
    Pol Vandendriessche en Walter Capiau ook sexschandaal
    Sint Truiden Jelle Engelbosch corruptie,
    Herent, burgemeester Pollers, belangenvermenging en subsidiefraude,
    Kris Van Dyck Dessel uitkeringsfraude voor een prostitué,
    Antwerpen LEZ zone al 50 miljoen € gestolen van de burger
    Door nva vennootschapsbelasting op intercommunales ingevoerd en kost ons 200 miljoen € per jaar.
    Koen Kennis Antwerpen ontelbare mandaten,
    Bart Lambrechts Limburg 45 mandaten,
    bart de wever 4 vetbetaalde jobkes
    Luc De Keuleneer 16 mandaten
    Michael Frielich, 2 verschillende nummerplaten om vals te spelen bij trajectcontroles

Plaats een reactie

Delen