Stemming stikstofdecreet uitgesteld naar volgend jaar: voltallige oppositie vraagt advies Raad van State

De voltallige oppositie vraagt een bijkomend advies van de Raad van State. Photonews

Uncategorized

Uw Mening. De wet op de seksuele meerderjarigheid moet niet aangepast worden

PAL

Na de coming-out van Conner Rousseau berichtten verschillende redacties over de geruchten dat de Vooruit-voorzitter seksueel contact had met 17-jarigen. Als er sprake was van toestemming en er is geen machtsrelatie, dan zou Rousseau ondanks het leeftijdsverschil volgens de wet niets fout hebben gedaan. De wetgeving die de seksuele meerderjarigheid regelt, moet volgens het grootste deel van de PAL NWS-lezers niet aangepast worden.

In België ligt de seksuele meerderjarigheidsgrens op 16 jaar. Tussen de leeftijd van 14 en 16 jaar kunnen jongeren ook toestemming geven, zolang het leeftijdsverschil met de andere persoon niet meer dan drie jaar bedraagt.

Toestemming

Dat betekent dat jongeren vanaf 16 jaar hun toestemming kunnen geven voor seksuele handelingen én seks mogen hebben met iedereen die 16 jaar of ouder is, op voorwaarde dat er wederzijdse toestemming is. Een 60-jarige man mag dus een seksuele relatie hebben met een 16-jarige tiener.

Zestig procent van de respondenten op de vorige Vraag van de Week is van mening dat de wet zoals ze nu bestaat niet aangepast hoeft te worden. 38 procent oordeelt dat de leeftijd voor seksuele meerderjarigheid naar boven moet.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




3 gedachten over “Uw Mening. De wet op de seksuele meerderjarigheid moet niet aangepast worden”

  1. En als de coming-out nu eens een manoeuvre was om grensoverschrijdend gedrag of stalking op een minderjarige gast te camoufleren? Juist! Dan krijgen we een ander verhaal. Maar de ervaring met de case van Sanda Dia leert dat invloedrijke personen kunnen rekenen op de discretie van de media en gerecht. Die liberale gunstregel gold niet voor Bart De Pauw en geldt uiteraard ook niet rechtse politici.

  2. De leeftijd voor seksuele toestemming moet omhoog naar 18 door de gever van die toestemming indien de oudere ouder is dan maximaal 25. Dus een man (of vrouw) die bijvoorbeeld 50 is en seks heeft met iemand van 16 is moet per definitie strafbaar zijn.
    Anders vallen we terug in de absurde jaren tachtig waarin vrijwel alles “moest kunnen”. Met alle gevolgen vandien: misbruikers, practisende pedofielen, verkrachting, misbruik van positie en erger (!)
    Intimiteit e.d. tussen mensen van min of meer dezelfde leeftijd en zelfs (beiden) jonger dan 18 hoeft geen probleem te zijn. Pubers experimenteren vaak nu eenmaal onderling en wat dat betreft niks nieuws onder de zon. Maar ranzige (oude) mannen enz. die ernstig over de schreef gaan: achter slot en grendel!

Plaats een reactie

Delen