Zeg niet "aardgasleiding", maar "waterstofsnelweg"

Tinne Van der Straeten. Photo News

Uncategorized

Zeg niet “aardgasleiding”, maar “waterstofsnelweg”

Anton Schelfaut

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) kondigde op 6 juni op haar website aan dat aardgastransporteur Fluxys momenteel een “waterstofsnelweg” aan het aanleggen is tussen Desteldonk en Opwijk. Volgens N-VA-Kamerlid en energie-expert Bert Wollants gaat het hier echter om een aardgasleiding die pas in de toekomst gebruikt zal worden om waterstof te vervoeren. Dat bevestigde de minister in de Kamercommissie Energie.

In de Kamercommissie Energie heeft N-VA-Kamerlid Bert Wollants woensdag een mondelinge vraag gesteld aan bevoegd minister Tinne Van der Straeten (Groen) over de aanleg van een aardgasleiding tussen Desteldonk en Opwijk. Hoewel Van der Straeten in de Kamer steeds had aangegeven dat die leiding tot doel heeft om de doorvoercapaciteit van België naar Duitsland te verhogen, sprak ze in een aankondiging op haar website over een “waterstofsnelweg”. Die terminologie riep echter de nodige vragen op bij Wollants, die de minister om verduidelijking vroeg.

Voluntaristische communicatie

In haar antwoord bevestigde Van der Straeten dat de leiding in eerste instantie gebruikt zal worden om het Belgische aardgasnet te versterken en de doorvoercapaciteit naar Duitsland te versterken. De pijpleiding is echter zo gebouwd dat ze in de toekomst kan worden gebruikt om waterstof te vervoeren. “Met andere worden: Fluxys investeert met het project in infrastructuur die niet alleen vandaag nodig is, maar ook bijdraagt aan de energietransitie”, legde Van der Straeten uit.

Op de vraag wanneer de overschakeling naar aardgas precies zal gebeuren, moest de minister het antwoord schuldig blijven. “Dat zal afhangen van een aantal factoren, zoals de snelheid waarmee de waterstofmarkt en het waterstofvervoersnet zich ontwikkelen”, aldus Van der Straeten.

De minister gaf toe dat haar communicatie “erg voluntaristisch” was. “Dat was ook effectief de bedoeling”, klinkt het.

Vertaalcomputer

Op Twitter geeft Wollants extra toelichting bij zijn tussenkomst in de Kamercommissie. “Soms moet je bij Tinne Van der Straeten de vertaalcomputer bovenhalen”, schrijft hij. “Ik heb niks tegen een bijkomende aardgasleiding als die Europa onafhankelijker maakt van Russisch gas, maar zeg dan ook waar het op staat.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

4 gedachten over “Zeg niet “aardgasleiding”, maar “waterstofsnelweg””

  1. Men moet doorheen de politiek-correct gecamoufleerde semantiek van het “eco-gedoe” willen en durven kijken om te weten wat er in werkelijkheid achter hun voze woordenkramerij schuilt.

Plaats een reactie

Delen