Van Grieken reikt hand aan Dedecker: "Jean-Marie zou bij ons welkom zijn"

Tom Van Grieken en Jean-Marie Dedecker. Photo News en Belga

Uncategorized

Van Grieken reikt hand aan Dedecker: “Jean-Marie zou bij ons welkom zijn”

Anton Schelfaut

De voorbije weken werd in de media druk gespeculeerd over een mogelijke terugkeer van Lijst Dedecker (LDD), maar die comeback zou volgens Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken een vergissing zijn. “Als Jean-Marie het écht goed voorheeft met de Vlaming en hem een ander beleid wil geven, mag hij gewoon op onze lijst komen staan”, reikt hij de burgemeester van Middelkerke de hand in een interview met ’t Pallieterke.

Onafhankelijk Kamerlid Jean-Marie Dedecker, die in 2019 als lijstduwer op de Kamerlijst van N-VA in West-Vlaanderen werd verkozen, liet de afgelopen maanden herhaaldelijk optekenen dat hij een terugkeer van Lijst Dedecker (LDD) wel zou zien zitten. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken maakt zich geen zorgen over die mogelijke comeback, maar is naar eigen zeggen wel teleurgesteld in de burgemeester van Middelkerke. De reden? Een interview met De Morgen waarin Dedecker liet optekenen dat hij het Vlaams Belang kan stoppen en dat hij vreest voor een Zwarte Zondag. “Van Conner Rousseau of Alexander De Croo kan je dergelijke uitspraken verwachten, maar niet van een flamingant als Jean-Marie Dedecker”, betreurt Van Grieken.

Volgens de Vlaams Belang-voorzitter is een terugkeer van LDD niet de interessantste strategie voor Vlaanderen. “Op het moment dat een V-meerderheid voor het grijpen ligt, wil hij de stemmen aan de rechterzijde verdelen”, hekelt Van Grieken. “Als hij de kiesdrempel niet haalt, zijn dat verloren stemmen. Dan zou rechts Vlaanderen 2 à 3 procent van de stemmen mislopen. Daar zou het wel eens op kunnen aankomen.”

Uitgestoken hand

Toch blijft Dedecker welkom bij Vlaams Belang, ook als onafhankelijke. “Maar hij heeft onze uitgestoken hand al meermaals geweigerd. Zijn politieke drijfveer is dus niet om het Vlaamse en rechtse blok te vergroten”, betreurt Van Grieken. “Hij zal als excuus gebruikt worden om een machtsdeelname van Vlaams Belang te verhinderen.”

Tot slot ontkent de Vlaams Belang-voorzitter dat er al serieuze toenaderingspogingen zijn geweest. “Ik heb hem altijd al lachend gezegd dat we hem hetzelfde geven als N-VA”, besluit Van Grieken. “Maar hij kan de overstap niet maken, omdat zijn lijn met de Vlaamse regering – die hij nodig heeft als burgemeester van Middelkerke – dan zou worden doorgeknipt. Ik plaats de Vlaamse belangen boven de lokale.”

Lees hieronder het volledige interview:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

4 gedachten over “Van Grieken reikt hand aan Dedecker: “Jean-Marie zou bij ons welkom zijn””

  1. Regionaal is hij inderdaad fantastisch, maar op federaal vlak kan hij met LDD voor de Vlamingen meer kapot maken dan goed doen! Moest hij op de lijst staan van de enige echte Vlaamse partij, mijn stem kreeg hij direct!

  2. Correct. In 2014 heeft Bart De Wever voor België en de Fédération Wallonie-Bruxelles gekozen en Vlaanderen voor zakken vol Belgische euro’s verkocht. Het zou jammer zijn dat JMDD in de herfst van zijn leven dezelfde weg zou volgen door met N-VA in de collaboratie te stappen met OVLD en de MR of erger nog met een links radicaal front. Gedenk het perverse N-VA adagium, JM: “Geld stinkt niet !”

Plaats een reactie

Delen