Uw Mening: helft PAL NWS-lezers gaat volgende week naar IJzerwake

De IJzerwake van 2021. Photo News

Uncategorized

Uw Mening: helft PAL NWS-lezers gaat volgende week naar IJzerwake

PAL

Ondanks alle heisa gaat de helft van de PAL NWS-lezers (51 procent) op zondag 27 augustus naar de IJzerwake in Ieper. Dat blijkt uit de resultaten van de laatste ‘Vraag van de Week’.

De IJzerwake kwam de afgelopen weken opnieuw veelvuldig in het nieuws. Aan de vooravond van het jaarlijkse evenement voor Vlaams-nationalisten zou dit jaar normaal gezien een Kameraadschapsavond – een traditionele zangavond gevolgd door een dj-optreden – plaatsvinden, maar het stadsbestuur van Ieper heeft die verboden. De organisatie van de IJzerwake trekt naar de Raad van State tegen het verbod. Vorig jaar werd ook het muziekfestival Frontnacht al verboden door hetzelfde gemeentebestuur.

Daarnaast weigert de organisatie van de IJzerwake om zich neer te leggen bij de eis van het Ieperse stadsbestuur om het vredescharter van de stad “onvoorwaardelijk” te ondertekenen. De organisatie tekende dat charter al, maar voegde een bijlage toe “om te voorkomen dat het charter de grondwettelijke rechten, zoals het recht op vergaderen en het recht op vrije meningsuiting, eventueel zou kunnen schenden”. Daar gaat Ieper op zijn beurt niet mee akkoord. Burgemeester Emmily Talpe (Open Vld) vindt het ook schandalig dat de organisatie Dries Van Langenhove heeft uitgenodigd als gastspreker.

Ondanks al die heisa, is ongeveer de helft van de PAL NWS-lezers (51 procent) nog steeds van plan om de IJzerwake bij te wonen. De andere helft zal niet aanwezig zijn, om verschillende redenen. 29 van de 102 lezers die de Vraag van de Week hebben ingevuld, geven aan dat ze het evenement nog nooit hebben bijgewoond. 8 anderen verkiezen de IJzerbedevaart – die een week later plaatsvindt – boven de IJzerwake. Tot slot zijn er 13 lezers die vroeger naar de IJzerwake gingen, maar nu niet meer.

Lees hieronder de vorige Vraag van de Week:
https://palnws.be/2023/08/vraag-van-de-week-gaat-u-naar-de-ijzerwake/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




2 gedachten over “Uw Mening: helft PAL NWS-lezers gaat volgende week naar IJzerwake”

  1. Ik ben naar elke IJzerwake geweest. Maar dit jaar ga ik niet. Ik ga niet meer. Niet vanwege de heisa, die houdt mij niet tegen. Maar omdat ik het geloof in de politiek ben kwijtgespeeld. In alle partijen, inclusief het Vlaams Belang. Er verandert helemaal niks, nada in Vlaanderen met dit soort politiek. Ook niet als het Vlaams Belang een overweldigend aantal stemmen haalt in 2024. Sorry, ik geloof er niet meer in.

Plaats een reactie

Delen