Illustratiebeeld. Belga

Uncategorized

Vraag van de Week: bent u voorstander van drugtestcentra op festivals?

PAL

Op het dansfestival Tomorrowland op De Schorre in Boom vielen dit jaar opnieuw twee drugsdoden te betreuren. Naar aanleiding daarvan pleitte gezondheidsinstituut Sciensano voor een gedoogbeleid ten aanzien van druggebruik op festivals.

De voorbije elf jaar vielen op Tomorrowland in totaal zes doden. Bij vier van hen lag druggebruik met zekerheid aan de basis van het overlijden. Ook dit jaar vielen op het dansfestival twee sterfgevallen te betreuren. De doodsoorzaken zijn nog onbekend, maar een link met harddrugs is niet uitgesloten. 

Naar aanleiding van de twee recente overlijdens pleit gezondheidsinstituut Sciensano ervoor om op festivals in te zetten op veilig druggebruik in plaats van een verbod. Een mogelijke maatregel bestaat erin festivalbezoekers de kans te geven om drugs te laten testen of controleren. “Veel gebruikers weten vaak niet wat ze kopen en dan bestaat het risico dat het onveilig wordt”, luidt de argumentatie.

N-VA en Vlaams Belang zijn niet te spreken over het pleidooi van Sciensano. Het voorstel om drugs te laten testen is voor hen een brug te ver. “Veilige drugs bestaan niet”, klinkt het unisono.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




18 gedachten over “Vraag van de Week: bent u voorstander van drugtestcentra op festivals?”

  1. Wat mij betreft mogen ze Tomorrowland an sich verbieden. Eén groot zuip- en drugsfestijn, een aanslag op het milieu (maar daar hoor je de groenen natuurlijk nooit over) en geluidsoverlast die tot ver in de omtrek hoorbaar is. Bovendien zijn het vooral rijke buitenlanders die er op afkomen, de gewone Vlaming kan zich door de hoge inflatie en belastingen de peperdure tickets al lang niet meer veroorloven.

  2. Ik heb een beter idee. Ipv Tytgat en zijn liberale clan van creeps bij jongeren te zetten om over drugs te praten moeien de volwassenen zich niet met de jongeren en gebruik je het geld om een paar paletten met medische actieve houtskool ter beschikking te stellen zonder vragen te stellen aan de jongeren. Op die manier krijgt elk individu een kans om aan zichzelf te ontsnappen en verantwoordelijk te zijn. De onderwereld levert al 35 jaar miljarden MDMA tabletten en er vallen geen doden. Injecteer de jongeren met overheidsgestuurde vaccins en ze vallen als vliegen. De MDMA maakt koorts. Dat is wat er misloopt. De jongeren sterven aan verkoudheden.

  3. Veilige drugs bestaan niet. Er bestaat zelfs geen totaal veilig product, het is de hoeveelheid of de concentratie die een product onveilig of giftig maakt. Wie houdt de gebruikers tegen om na veilig verklaring toch een (te) grote hoeveelheid te nemen? Als er ergens kinderen, speelvelden of zelfs buren teveel lawaai maken gelden er wel regels, waarom niet voor festivals? Als er elders drugs gebruik worden gelden er regels, waarom uitzondering maken voor festivals. Als een sporter stimulerende producten gebruikt worden er strenge straffen uitgedeeld, waarom vraagt Sciensano daar dan geen gedoog voor grote wedstrijden? Waar is het verschil? Gedoog beleid, waar dan ook, heeft geen zin, ofwel mag het ofwel wordt het verboden als er redenen toe zijn!

  4. Laat dit toch allemaal vrij, dan stort de markt zó in. Als men al eens zou beginnen met alle Hooge Pieten te testen en het resultaat te publiceren, dan zou er al veel hypochresie verdwijnen. Festivals, zijn toch een verdoken drugmarket, dat weet toch iedereen. Als iemand zich wil vergiftigen met chemische of planaardige rook, zich inspuiten of besnuiven met verf, lijm, alcohol of welke derivaten ook : laat hen doen. Wel klaar stellen dat ziekte behandeling daarna niet op de kosten van de gemeenschap kan.

  5. Wie drugs gebruikt zoekt bewust zelf de miserie op en moet dus zijn plan maar trekken. Ga je eraan dood? OK : je had het zelf gezocht; je wist waaraan je begon. Geen compassie.

  6. Toen honderden mensen uit Deurne naar de politie belden om geluidsoverlast te melden, had de woordvoerster van Tomorrowland zelfs de arrogantie te verklaren dat ze sterk betwijfelde dat het “geluid” zo ver te horen was.

  7. Ik versta de wereld niet meer. Tomorrowland hoort volgens mij thuis in het rijtje van decadente “feestjes” zoals rave party’s en de gay-pride. Het moet steeds extremer, luider, decadenter. Zonder drugs kan het niet meer. De organisatoren van dergelijke festivals hebben blijkbaar een gat in de markt gevonden, want daar komt het uiteindelijk altijd op neer: geld. Maar het zijn zij die er naartoe gaan waar men vragen moet bij voorstellen: kunnen die zich niet meer amuseren of ontspannen zonder dat extreem gedoe ? Is een concert, theater, de cinema of een kermis niet goed genoeg meer? Daarenboven wordt ook nog eens verwaand neergekeken naar zij die zich dat allemaal niet kunnen veroorloven want festival tickets, verblijf en drank (én drugs) kosten bakken geld. Nadien worden dan massa’s tentjes en ander materiaal zomaar achtergelaten nog maar eens als teken van minachting t.o.v. de jeugd die het met wat minder moet doen. Voor dat deel van de “jeugd” heb ik geen respect meer.

  8. Hierop aansluitend en volledig in akkoord met de argumentatie zou ik toch voorstellen een jaar het festival te verbieden ten titel van straf aan de organisatoren onvoldoende maatregelen aan te wenden drugs in het geheel te verbieden. Het jaar daarop als testcase te gebruiken als allerlaatste kans om zich van die drugs te ontdoen. Indien opnieuw in de drug-zonde: permanent gesloten. Een overgrote meerderheid heeft daar toch niets aan tenzij last en hinder. Het is aan de festival bezoekers bewijs van maturiteit te leveren!

  9. Gedoogzaamheid is nog nooit een oplossing geweest: zie maar naar het pamperneleid in Brussel tegen buitenlandse en extreem linkse amokmakers. Het wordt er alleen maar erger mee!
    Zero tolerantie en daadwerkelijke straffen na het massaal afvoeren van die wereldvreemde mislukte onbekwame rechters.

  10. Volledig akkoord, inplaats van steeds meer regeltjes en verboden te verzinnen en de goeden mee te straffen voor het gedrag van de slechten is het beter zo weinig mogelijk maar wel duidelijke regels op te leggen met effectieve zware straffen voor wie zich er niet aan houdt. M.a.w. zware boetes voor wie in het bezit is of positief getest wordt op drugs . Bij een tweede maal minstens zes maanden in de gevangenis, bezoek enkel vanachter glas. Minderjarigen minstens een jaar in gesloten instelling (met verplichte studie/opleiding) met boete en intrekking kindergeld. Mensen met dubbele nationaliteit afname Belgische nationaliteit en repatriëring na straf.

  11. De overheid focust zich op de gebruiker en schiet met een waterpistool op de drugsindustrie en dealers. Veel te veel overheidsinstellingen en versnipperingen van bevoegdheden met het resultaat, A weet niet wat B doet of wie bevoegd is, en dus is niemand verantwoordelijk. Laat men een wind in de onderwereld dan duikt de minister van justitie in zijn schuilkelder, onderwijl 5 sterren 2de residentie van Quickie, de don Quichotte van Vivaldi. Ondertussen stelt niemand zich blijkbaar vragen over de gebruikers: wie, waarom en hoe lossen we dat op? Drugtrafikanten genieten ivm met verkeerszondaars over gunsttarieven. Justitie en politie krijgen, van de liberalen en socialisten die aan de knoppen zitten, geen adequate tools om de criminaliteit te counteren. Schuldig verzuim. Geen scoop. Het was in 1940 niet anders. Hoeveel politieke partijen telt het circus Vivaldi: 7 ? Kunnen we nog dieper zakken? Toch niet normaal dat deze chaos overeind blijft dank zij het cordon sanitaire?

Plaats een reactie

Delen