De Vlaamse regering heeft een akkoord kunnen sluiten met hoogspanningsbeheerder Elia, over de verhoging van het flankerend compensatiebeleid voor de Ventilus-hoogspanningsverbinding in West-Vlaanderen. Tot oktober loopt er nog een openbaar onderzoek tegen Ventilus, waarbij betrokken burgers, lokale besturen en bedrijven zich kunnen uitspreken over het tracé.
Ventilus is de nieuwe hoogspanningslijn die de elektriciteit die opgewerkt op zee naar het binnenland moet transporteren. Het Ventilustracé loopt van het Prinses Elisabeth Eiland, een elektriciteitshub op de Noordzee, richting Avelgem. Een deel komt ondergrond, een deel komt op – versterkte – bestaande lijnen. Het meest gecontesteerde stuk is de zeventien kilometer lange hoogspanningslijn die van Torhout tot Izegem loopt. Begin juli werd het uiteindelijke Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) goedgekeurd.
(Lees verder onder de foto.)

Nu is er ook duidelijkheid over het compensatiebeleid. Na wat discussie tussen federaal minister Van der Straeten (Groen) en Vlaams minister Demir (N-VA), is er nu toch een akkoord beleid. Al stelt Demir dat ze op weinig steun van haar federale collega kon rekenen. “Ze heeft elk verzoek tot samenwerking afgewezen”, aldus Demir. Zowel de Vlaamse overheid als Elia zelf zal bijdragen voor die compensaties.
De zone waarin mensen hun woning of bouwgrond vrijwillig kunnen verkopen, wordt 100 meter groot. Daarnaast komt er een vrijwillige opkoopregeling voor bedrijven tot een afstand van 100 meter en worden de compensatievergoedingen voor inwoners die in de buurt blijven wonen verhoogd. Een erkende schatter zal de waarde van de eigendommen bepalen.
(Landbouw)bedrijven die een deel van hun grond zouden moeten verkopen, bijvoorbeeld voor een hoogspanningspaal, krijgen een aparte regeling. Ofwel koopt Elia een deel van het terrein aan, ofwel wordt er een recht van opstal geregeld. Een landbouwer kan ook een vergoeding krijgen voor de hinder.
Lees ook: