Windmolensector zit in slechte papieren en vraagt extra overheidssteun

Zuhal Demir en Tinne Van der Straeten. Photonews/Belga

Binnenland politiek

Windmolensector zit in slechte papieren en vraagt extra overheidssteun

Wannes Neukermans

De windmolensector zit in slechte papieren. Materialen en grondstoffen worden fors duurder en de gestegen rentevoeten maken de financiering moeilijker. Om te overleven, vraagt de sector meer ondersteuning, onder andere via een gegarandeerd rendement. Vlaams minister van Energie Zuhal Demir reageert afwijzend: “Ik ga niet kunstmatig ingrijpen om extra subsidies te geven.”

Vooral grote windmolenprojecten, op zee en op land, komen in gevaar. Materiaal, de loonkost, stijgende rentes… zorgen ervoor dat investeerders afhaken, vooral bij projecten die lang duren en waar er dus veel tijd tussen de aanbesteding en de uitvoering zit. Zo zijn er twijfels over de realisatie van de koningin Elisabeth-zone in de Noordzee.

Grote winsten

Investeerders eisen daarom een gegarandeerde prijs per megawattuur en federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten wil daaraan tegemoetkomen. “We zijn bezig met de ontwikkeling van een subsidiemechanisme voor de nieuwe windparken op zee”, klinkt het. Of de belastingbetaler daardoor meer zal betalen voor de nieuwe windparken dan voor de al werkende, is nog onduidelijk. “Ik kan daar in alle eerlijkheid nu geen antwoord op geven”, stelde ze bij VRT.

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) wijst de vraag voor extra overheidssteun af. “Het is opvallend dat de sector vandaag komt smeken om extra subsidies van de belastingbetaler, terwijl ik telkens nieuwsberichten lees over grote winsten van energiebedrijven”, aldus Demir. De afgelopen jaren koos Vlaanderen al voor een steunsysteem dat oversubsidiëring moet tegengaan. “En de realiteit is dat uit de laatste actualisatie blijkt dat projecten anno 2023 rendabel genoeg zijn om het zonder steun te doen. Met 0 euro (Vlaamse steun, n.v.d.r.)”, stelt de minister.

Lees ook:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

11 gedachten over “Windmolensector zit in slechte papieren en vraagt extra overheidssteun”

  1. Door de broodnodige back-up bij de installatie van zon- en windenergie, en door het vervangen van kernreactoren door gas- en kolencentrales is de uitstoot juist vergroot. Oliedom en dogmatische waanzin. De Duitse Energiewende is ondertussen uitgegroeid tot een fatale economische blunder. Nederland besloot zopas ook om haar bestaande kolencentrales harder te laten draaien, en Oostenrijk en Italië bliezen hun oude steenkoolcentrales nieuw leven in. De Britten openden na 30 jaar opnieuw de steenkoolmijn van Whitehaven. Kernenergie spaart massaal land voor de natuur en produceert 24-7 emissievrije elektriciteit. Daarom is het sluiten van perfect goede kerncentrales milieutechnisch dom!

  2. Gestegen rente? Dat zien wij toch niet. De groene vervuilers maken onze lucht kapot met hun vervuilende gascentrales en niet rendabele zonnepanelen en windmolens, een SMR kerncentrale is meer betrouwbaar en goedkoper en geeft meer vermogen ZONDER vuile lucht. tinne vanderstaete zou men moeten aanklagen als grootste vervuiler van het land.

  3. Subsidies? Ze betekenen dat het initiatief niet rendabel is. Besluit: Doe het dan niet of doe de verkoopprijs stijgen. De consument zal wel vertellen wat hij verkiest: Veel betalen voor zuivere (sic) zonne- of windenergie of minder betalen voor het kernrisico of de sinds lang gekende steenkoolvervuiling. Bovendien: Vergelijk het aantal drama’s veroorzaakt door onze kernenergie en de drama’s die destijds in de koolmijnen wereldwijd te betreuren vielen.

  4. De economische en milieuschade die de Groenen -met in hun zog alle andere beleidspartijen- aanrichten is enorm. Afgezien van de absurde vervanging van kerncentrales door vervuilende klassieke centrales, dure/onbetrouwbare zonnepanelen en windmolens zullen we binnenkort te maken krijgen met het niet recycleerbare afval van die panelen en windmolens.

  5. Klaar en duidelijk. Er zijn veel meer doden, gewonden en mensen ziek gemaakt bij gasontploffingen en vergiftigingen, bij steenkooluitwasemingen dan bij ongelukken met kerncentrales. De groene dwepers mogen beginnen inbinden. Er is maar weinig groen aan hun stellingen. Rood des te meer…

  6. Alle reacties op dit stuk slaan de nagel op de kop, maar laat ons vooral niet vergeten dat de Groenen niet de enige schuldigen zijn.
    Al deze schadelijke (en schandelijke) beleidsmaatregelen zijn enkel kunnen gebeuren met medewerking van de traditionele partijen (inclusief N-VA!).

  7. Groen treft geen schuld, iedereen weet dat er met die wereldvreemde idioten geen rekening dient gehouden te worden… Het is CDnV die terwijl ze weten dat ze hun doodvonnis tekenden toch nog als vijfde wiel aan de vetpotten wouden hangen en deze waanzin mogelijk maakten.
    Donkerrode partijen zoals socialisten, Open Bld (zie vivAldi beleid met oppergraaier op kop) horen als natuurlijke bondgenoot van GROENE waanzin wel beter te weten maar dat is nog te verstaan…

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen