Gemengde gevoelens nadat kernkabinet Engie-deal goedkeurt

Engie en de federale regering bekrachtigden de deal over de verlenging van 2 kerncentrales. Photonews

Exclusief voor abonnees

Gemengde gevoelens nadat kernkabinet Engie-deal goedkeurt

Wannes Neukermans

Dinsdagnacht heeft het federale kernkabinet het akkoord met Engie goedgekeurd over de levensduurverlenging van Doel 4 en Tihange 3. Volgens premier Alexander De Croo (Open Vld) “blijft de kennis van nucleaire energie hierdoor in ons land verankerd. De oppositie reageert met gemengde gevoelens.

Dinsdagnacht keurde het kernkabinet het akkoord met Engie goed, na in totaal 19 maanden van onderhandelingen. Er is sprake van acht contracten, maar ook drie wetteksten en 1 koninklijk besluit. De contracten gaan nu naar de Europese Commissie, terwijl de Raad van State de wetteksten voor de kiezen krijgt.

België blijft nucleair land

“België blijft een nucleair land”, besloot De Croo. Hij noemt het een van de belangrijkste verwezenlijkingen van zijn federale regering. Er werd een akkoord bereikt over de verlenging van de levensduur van Doel 4 en Tihange 3 met tien jaar. Daarnaast sloten België en Engie een overeenkomst over de uitbreiding van hernieuwbare energie. “De combinatie van de levensduurverlenging en de forse uitbreiding van de offshore windmolens, levert een complete en evenwichtige strategie op”, besluit de premier.

(Lees verder onder het artikel.)

https://palnws.be/2023/01/oppositie-kritisch-voor-niet-bindend-akkoord-met-engie-10-vogels-in-de-lucht-maar-geen-enkele-in-de-hand/

Bert Wollants van N-VA noemt dit akkoord met Engie “slechts één stap in de goede richting”. Volgens hem is er te veel tijd verloren gegaan en is de verlenging van de levensduur met tien jaar onvoldoende. “Opnieuw zien we dat de federale regering de beslissing over een verdere verlenging doorschuift naar de volgende”, reageert hij. “Het is cruciaal dat er concrete actie wordt ondernomen om de continuïteit van onze energievoorziening te waarborgen.”

Nieuwe technologie

De nieuwe technologie van kleine, modulaire reactoren wordt kort vernoemd. “Slechts in een voetnoot”, aldus Wollants. “En het blijft onduidelijk hoe dit zich vertaalt naar een effectieve wetswijziging.” De kans dat de wet op de kernuitstap deze legislatuur nog aangepast wordt zodat de bouw van nieuwe nucleaire installaties mogelijk wordt, is nihil.

Kamerlid Reccino Van Lommel (Vlaams Belang) ziet vooral een zwak onderhandelde Engie-deal. Hij is ervan overtuigd dat, als de regering een verlenging van twintig in plaats van tien jaar op tafel had gelegd, Engie veel meer bereid was tot onderhandelen. “Nu moeten alle kosten voor verlenging worden afgeschreven op tien jaar en moet de Belgische staat zich mee garant stellen.”

Lees ook:

https://palnws.be/2023/06/engie-betaalt-maximaal-15-miljard-euro-voor-beheer-kernafval-belastingbetaler-heeft-er-het-raden-naar-welke-factuur-hem-in-de-nek-gedraaid-wordt/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “Gemengde gevoelens nadat kernkabinet Engie-deal goedkeurt”

  1. De voorbije tien jaar struikelden alle partijen, uitgezonderd het Vlaams Belang, over elkaar om ALLE kerncentrales zo snel mogelijk te sluiten. Het was onmogelijk die oude centrales veilig langer open te houden -er werd zelfs een directeur van ENGIE opgevoerd om dat te beamen- en plots kan het opeens weer wel. Eerst draaide N-VA bij en nu, enkele jaren later, plotseling héél enthousiast, ook de andere bedriegers. Aan een ongetwijfeld astronomische kost natuurlijk, door de burger te betalen. De flip-flop van de eeuw.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen