Uw Mening: Overheid moet zich verzetten tegen uitspraak hof van beroep over klimaatdoelstellingen

Zuhal Demir. Photonews

Uncategorized

Uw Mening: Overheid moet zich verzetten tegen uitspraak hof van beroep over klimaatdoelstellingen

PAL

Het Brusselse hof van beroep heeft de Belgische staat, het Vlaams Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest veroordeeld omdat ze te weinig inspanningen zouden geleverd hebben om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Het Waals Gewest werd vrijgesproken. Vlaanderen heeft al aangekondigd cassatieberoep aan te tekenen en dat is een goede zaak, vinden de meeste lezers.

In 2015 stapte de vzw Klimaatzaak naar de rechter om alle Belgische overheden te dwingen de beloftes rond uitstootvermindering na te komen. Nadat de Franstalige rechtbank van eerste aanleg in 2021 de eisers deels gelijk gaf maar geen maatregelen oplegde, ging de vzw in beroep.

Cassatie

Nu oordeelt het hof van beroep dat de Belgische staat en het Vlaams en Brussels Gewest in fout zijn én legt het maatregelen op. Het hof beveelt de drie overheden om tegen 2030 de uitstoot van broeikasgassen met 55 procent te doen dalen in vergelijking met 1990. Hoe ze dat moeten doen en welke overheid welk deel moet doen, wordt niet gezegd. De federale, Vlaamse en Brusselse overheid zullen daarover een akkoord moeten sluiten.

Over de dwangsom die door de vzw gevraagd werd, doet het hof pas uitspraak als het cijfers over de uitstoot van 2022 tot 2024 heeft. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir heeft al cassatieberoep aangetekend tegen de uitspraak: “Dit arrest legt een collectieve verarming op.” Het overgrote deel van de respondenten gaat hiermee akkoord.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




4 gedachten over “Uw Mening: Overheid moet zich verzetten tegen uitspraak hof van beroep over klimaatdoelstellingen”

  1. Nu is het de plicht van de Vlamingen en hun strijdverenigingen en -partijen om te streven naar een Taalwetgevingsarrest. Ze moeten de Belgische Staat dagvaarden om hem te laten veroordelen om de Taalwet Bestuurszaken in Brussel-Hoofdstad ZELF daadwerkelijk te handhaven. Weldra schrijf ik een mail aan allen die het kan aanbelangen en stuur hen een ontwerp van dagvaarding. Wie nu reeds de voorlopige tekst van die dagvaarding wil ontvangen, mail naar [email protected]

  2. De Politiek moet het Hof mores leren en terecht wijzen want er is “Scheiding der Machten”, wat het Hof door die grensoverschreidende bemoeizucht en arrogante pretentie niet lijkt te kunnen beseffen. Al of niet politiek-benoemde magistratuur der Rechterlijke Macht moet zijn plaats gewezen worden, desnoods leren en kennen naast en zeker niet boven de “Uitvoerende” en de “Wetgevende” Machten ! Waarom mogen wij, economisch productieven tot het BPP die met belastinggeld de magistratuur onderhouden niet op hun betere service rekenen

Plaats een reactie

Delen