Vorig jaar werden er 466 koperdiefstallen geregistreerd op het spoor, met in totaal meer dan 550 uur vertraging tot gevolg. En zelfs in die cijfers is een communautaire lijn te zien, merkt Kamerlid Tomas Roggeman (N-VA) op. 83 procent van de diefstallen vond in Wallonië plaats, met een grote diefstallengolf in de streek rond Charleroi. In totaal werd er voor bijna 7 miljoen euro aan koper buitgemaakt.
Roggeman vroeg de cijfers op bij minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo). De 466 koperdiefstallen van vorig jaar zijn er drie keer meer dan in 2021. 64 procent van alle feiten zijn geregistreerd in de streek van Charleroi. 12 procent van de diefstallen gebeurt in Vlaanderen, vijf procent in het Brussels Gewest.
Miljoenenverlies en vertraging
De duizenden kilo’s aan koper langs de sporen en werven van Infrabel zijn een gewild goed: in totaal werd er voor bijna 7 miljoen euro aan koper gestolen. Daarnaast zorgt de diefstal ook voor heel wat hinder: in 2022 liep dat op tot 33.169 minuten vertraging: meer dan anderhalf uur per dag.
Om de overlast tegen te gaan, vraagt Roggeman meer controle en hogere boetes. “Enkel zo schrikken we dieven af”, klinkt het. Werven langs en op het spoor liggen vaak erg afgelegen, waardoor controle moeilijk is. Toch mag dat niet enkel de verantwoordelijkheid van de federale politie zijn, vindt het N-VA-Kamerlid. “Dat twee derde van alle diefstallen zich in en rond Charleroi voordoet, wijst op een lokaal probleem.” Hij roept de lokale politie van Charleroi daarom op om meer controle te doen langs de spoorlijnen.
Nederlands voorbeeld
Terwijl koperdiefstal in ons land in stijgende lijn zit, heeft Nederland het probleem grondig aangepakt. Een speciaal programma van ProRail, het Nederlandse equivalent van Infrabel, heeft o.a. ingezet op meer cameratoezicht en bewegingsdetectie op risicolocaties.
Daarnaast werd er een akkoord gesloten tussen ProRail, het Nederlandse ministerie van Justitie & Veiligheid en de metaalbranche. Schroothandelaars moeten een identiteitskaart vragen aan mensen die koper aanbieden en de herkenbare kabels zijn er daardoor moeilijk te verkopen.
Lees ook:
Iemand verwonderd?
Boetes + gevangenis! En geen twee maand voorwaardelijk.
Ach, dit is qua anti ( koper) diefstal en bekladden van openbare eigendommen een ‘prutsland’.
Moest de Imam in hun Moske zeggen ‘Gasten, van nu af is het gedaan’ dan was het ook gedaan. Dit land heeft geen bestraffingsbeleid, de Ismam structuur wél ! Die daders lachen met ons.