Demir verleidt varkensboeren, stikstofdecreet gestemd en Frank Vandenbroucke onder vuur – POLITIEK WEEKOVERZICHT

Vandenbroucke, de varkensboeren en Zuhal Demir zijn de politieke hoofdrolspelers van de week. Foto: Photonews

Binnenland politiek

Demir verleidt varkensboeren, stikstofdecreet gestemd en Frank Vandenbroucke onder vuur – Politiek weekoverzicht

PAL

Een goed gevulde politieke week, met enkele belangrijke beslissingen. Op Vlaams niveau werd het stikstofdecreet gestemd in het Vlaams Parlement en liep de tweede instapronde voor varkensboeren die zich willen laten uitkopen door de Vlaamse overheid op zijn einde. Terwijl de lokale besturen klagen over een gebrek aan financiële middelen, ligt federaal minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) onder vuur: de oppositie beschuldigt hem ervan gelogen te hebben in het parlement.

Stikstof

Het woord van de week is ‘stikstof’. In de Amerikaanse staat Alabama werd het gas voor de eerste keer gebruikt om een ter dood veroordeelde gevangene te executeren, in Vlaanderen werd het stikstofdecreet eindelijk gestemd. De kans bestaat dat het Grondwettelijk Hof de wetgeving zal vernietigen, en coalitiepartner cd&v heeft nu al gezegd dat ze toch nog zullen pleiten voor een ander soort decreet. Aan deze soap komt nog niet snel een eind.

Om de stikstofuitstoot te doen dalen, probeert Vlaams minister Demir (N-VA) de varkensboeren met afkoopsommen te overtuigen hun activiteiten vrijwillig stop te zetten. Dat is echter geen onverdeeld succes.

De zaak-Medista

Terwijl de Vlaamse parlementairen palaveren over stikstof, gaat het federaal alweer over de vraag of een minister al dan niet gelogen heeft. Na Sarah Schlitz (Ecolo) wordt nu Frank Vandenbroucke (Vooruit) ervan beschuldigd niet de volledige waarheid gezegd te hebben over de Medista-affaire, de miljoenenaanbesteding voor de verdeling van vaccins. De oppositie vraagt daardoor zijn ontslag.

Nieuw strafwetboek

Deze week is in de commissie Justitie het tweede boek van het nieuwe strafwetboek gestemd. Stijn Derudder en Roan Asselman bespraken de belangrijkste punten van deze hervorming.

Verkiezingsnieuws uit ’t Pallieterke

Uiteraard ook heel wat verkiezingsnieuws, gebundeld op pagina 6 in ’t Pallieterke. Lees hieronder de artikels.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
1 gedachte over “Demir verleidt varkensboeren, stikstofdecreet gestemd en Frank Vandenbroucke onder vuur – Politiek weekoverzicht”

  1. De Croo gaat naar China om varkenskoppen te verkopen. Helaas moeten de varkensvetmesterijën in dit landje op de schop. Hoe kan je dat combineren ?
    Kunnen we nog geen varkenskoppen kweken zonder de rest eraanvast ?

Plaats een reactie

Delen