“Wat verstaat men onder ‘confederalisme’? Wat is het verschil met Vlaamse onafhankelijkheid?”
Een vraag die geregeld terugkomt, wat logisch is. De twee grootste partijen, zowel in de peilingen als in de vorige verkiezingsresultaten, hebben immers een andere strategie om Vlaanderen meer autonomie te geven.
De vraag
Wat is het verschil tussen confederalisme en Vlaamse onafhankelijkheid?
Het antwoord
In een confederaal model blijft België bestaan, al zal over het gros van de bevoegdheden in het Vlaams Parlement besloten kunnen worden. Bij Vlaamse onafhankelijkheid zal Vlaanderen na een onderhandelings- en scheidingsperiode een land zijn.
Confederalisme (N-VA)
N-VA stelt het confederalisme zelf voor als het omgekeerde van de huidige Belgische structuur. De Belgische structuur blijft bestaan, maar in principe krijgen Vlaanderen en Wallonië alle bevoegdheden. Samen kunnen deze entiteiten dan beslissen om sommige bevoegdheden, zoals bijvoorbeeld Defensie en de afbouw van de staatsschuld, nog op Belgisch niveau uit te oefenen. Brussel en de Duitstalige gemeenschap krijgen een eigen statuut.
In een confederaal systeem zou er nog steeds een Belgische regering zijn, met maximaal zes tweetalige ministers, de helft Vlamingen en de helft Walen. Minstens één minister zou Duits moeten spreken. Er zouden geen rechtstreeks verkozen Kamerleden meer zijn: in het Belgische parlement zouden 50 niet-rechtstreeks verkozen parlementsleden zetelen: de ene helft uit het Vlaams Parlement, de andere helft uit het Waals Parlement, met gewaarborgde vertegenwoordiging voor de Brusselaars en voor de Duitstalige gemeenschap.
Vlaamse onafhankelijkheid (Vlaams Belang)
Vlaams Belang is van oordeel dat het Belgische model volledig op de schop moet. De partij pleit voor een ordelijke opdeling van het land, na een eenzijdige soevereiniteitsverklaring die in het Vlaams Parlement gestemd wordt.
Na die soevereiniteitsverklaring in het Vlaams Parlement moet er een onderhandelingsperiode moeten komen, waarin de Franstaligen en de Vlamingen moeten onderhandelen over de scheiding. Die onderhandelingen moeten dan leiden tot een ondertekening van een scheidingsverdrag.
Bij confederalisme blijven de Vlamingen de rekening van de Walen betalen.
Bij confederalisme kan iedere staat zich terugtrekken uit de confederatie. Vlaanderen is dan geen deelstaat maar een onafhankelijke staat die, na vrijwillig toegetreden te zijn tot een confederatie, deze confederatie kan verlaten wanneer het de Vlamingen belieft. De heer Bart De Wever geeft dus geen juiste definitie van confederalisme. Hij gebruikt de term verkeerd. Zijn “confederalisme” zou hij een andere naam moeten geven.
De Wever is bewust ONDUIDELIJK in zijn woordgebruik. Dat hij dus maar is eerst mét ‘n duidelijke uitleg komt !
Confederalisme lijkt een gevoelig onderwerp te zijn. Mijn gedacht.
Mooi voorbeeld van hoe het kan en zou moeten is Zuid Tirol, voordien deel van het voormalig Oostenrijks bundesland Tirol, nu een autonome, zeer welvarende provincie in het noorden van Italië.
Een ruime meerderheid van Vlamingen moet met de ene of andere procedure instemmen. Het confederalisme is de doeltreffendste methode. Daarmee overtuig je de meeste Vlamingen. Nadien wordt onafhankelijkheid gemakkelijker.
Confederalisme als overgang naar onafhankelijkheid binnen afgesproken termijn tussen Vlamingen en Walen.