Adellijke kunstschilder Philippe Piers de Raveschoot portretteerde koning Boudewijn

Philippe Piers de Raveschoot. Foto: Wikimedia Commons

Geschiedenis

Adellijke kunstschilder Philippe Piers de Raveschoot portretteerde koning Boudewijn

Thierry Debels

Eind 1999 al overleed jonkheer Philippe Piers de Raveschoot. Piers de Raveschoot verwierf vooral bekendheid als kunstenaar: hij schilderde met succes portretten, vooral van edellieden. De Dikkelvense jonkheer werd 87 jaar.

Piers de Raveschoot, oorspronkelijk Piers, is een Zuid-Nederlandse adellijke familie, voornamelijk in Oost-Vlaanderen gevestigd. Messire Philippe Piers de Raveschoot werd op 29 april 1913 in Kruishoutem geboren. Hij was een Belgisch kunstschilder.

Kasteel van Baudries

Piers de Raveschoot woonde meer dan veertig jaar met zijn echtgenote gravin Geneviève de Lichtervelde op het kasteel Baudries in Dikkelvenne. Het kasteel van Baudries, ook wel kasteel van Dikkelvenne genaamd, ligt in de gemeente Gavere, Kerkstraat 5-7.

De geschiedenis van dit kasteel gaat terug tot de middeleeuwen. Het behoorde toe aan verschillende vooraanstaande families, onder meer: Sloeve de Loof, Tollins van Aalst van Poppenrode, Van Lier van Immerseel en De Spangen.

Het park werd door de befaamde tuinarchitect Henri Duchêne (1841-1902) heraangelegd. Nadien werd het eigendom van graaf Louis de Lichtervelde (1889-1959), die het naliet aan zijn dochter gravin Geneviève de Lichtervelde (1921-2011) en haar echtgenoot jonkheer Philippe Piers de Raveschoot (1913-1999). Kasteel en bijhorend park zijn niet beschermd als monument en zijn zelden open voor bezoek.

Kabinetschef

Louis de Lichtervelde, zijn schoonvader, schreef onder meer een werk over Leopold II was. Hij was gehuwd met gravin Émilie de Briey. Graaf Louis Herman Marie Ghislain de Lichtervelde (Wenen, 9 december 1889 – Brussel, 12 augustus 1959) was een Belgisch kabinetschef en historicus.

Philippe Piers de Raveschoot was erevoorzitter van de Koninklijke Vereniging van Professionele Kunstenaars van België en lid van de raad van bestuur van de European Council of Art and Aesthetics. Wereldvreemd was hij allerminst, want bij de Dikkelvense bevolking was hij een veel gezien en geliefd man. Ook zijn woonplaats was geen versterkte vesting, want bij diverse gelegenheden stelde hij zijn kasteelpark voor bezoekers open.

Philippe Piers de Raveschoot studeerde vier jaar aan de Academie van Gent en werkte van 1932 tot 1936 samen met Marcel Hess en Gaston Geleyn. Hij is de auteur van landschappen, zeegezichten, bloemen en vooral portretten.

Verenigingsleven

Met politiek hield hij zich niet bezig, met het verenigingsleven des te meer: hij was voorzitter van de kerkraad en erevoorzitter van voetbalclub SC Dikkelvenne. Buiten zijn gemeente hield hij zich bezig met de Koninklijke Vereniging voor Beroepskunstenaars en met de Europese Raad voor Kunst en Ethiek.

Als talentrijk kunstenaar verwierf Piers de Raveschoot faam bij de binnen- en buitenlandse adel. Hij portretteerde ooit koning Boudewijn, dat portret hangt vandaag in de Belgische ambassade in Washington. In 1995 weigerde hij nog een opdracht van koning Albert.

Gravin Geneviève de Lichtervelde (90), van het kasteel Baudries in Dikkelvenne, is overleden in 2011. Het adellijke koppel stond bekend als nobel, minzaam, eenvoudig en was zeer geliefd bij de dorpelingen. De gravin werd bijgezet in het graf van haar man, dat achteraan de kerk van Dikkelvenne ligt.

Lees ook:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Thierry Debels (°1968) is een Vlaams non-fictie-auteur over financiële onderwerpen en royalty watcher. Hij is master bedrijfseconomie gespecialiseerd in financiële economie. Hij publiceerde talrijke boeken over het koningshuis en won in 2016 een rechtszaak tegen Vredeseilanden over zijn boek 'Hoe goed is het goede doel'.

1 gedachte over “Adellijke kunstschilder Philippe Piers de Raveschoot portretteerde koning Boudewijn”

Plaats een reactie

Delen