De merkwaardige symbiose tussen graaf de Traux de Wardin, koning Albert II en Louis Michel

Koning Albert en Louis Michel. Foto: Photonews

Geschiedenis

De merkwaardige symbiose tussen graaf de Traux de Wardin, koning Albert II en Louis Michel

Thierry Debels

De familie de Traux de Wardin is een overlevende familie van de Belgische adel, die in 1803 in de adelstand werd verheven door keizer Frans II van het Heilige Roomse Rijk. Een gekende telg is Bernard de Traux, vriend van Albert II en Paola. Er is ook een opvallende link tussen hem en de politiek.

De Traux werd op 14 mei 1941 in Brussel geboren. De Traux woont in het kasteel van Opgeldenaken (deel van Geldenaken). Hij is doctor in de rechten en licentiaat economische wetenschappen. Hij was tot vorig jaar verbonden aan de Stichting Koningin Paola. Bernard is de oudste zoon van Jean baron de Traux de Wardin (1916-1993) en Louise gravin Cornet de Ways-Ruart (1920-2004). Zijn grootvader Henri baron de Traux de Wardin was secretaris van koningin Elisabeth.

Zijn vrouw is Wendy Pastur (1946), dochter van de Belgische, in 1967 geadelde piloot en luchtvaartattaché te Londen Jacques ridder Pastur en de Britse Joan Bowling, tot 1961 laatste eigenaren van het kasteel Pastur dat het huidige gemeentehuis van Geldenaken is. Op 25 augustus 1967 huwde hij Wendy Pastur in Sint-Pieters-Woluwe. Ze hebben zes kinderen. Over een van die kinderen schreef Bernard een ontroerend boek: Een glimlach in de nacht.

Louis Michel


Wie Geldenaken zegt, zegt uiteraard Louis Michel. En Louis Michel is een meester-tacticus: dat stelt vriend én vijand. Zo deinsde hij er bij het begin van zijn politieke loopbaan niet voor terug zijn tegenstrever Bernard tot schepen van Financiën te bombarderen

Dat de rijke edelman behalve bestuurder van vennootschappen ook een rechtse conservatief en volgens HLN zelfs “een katholieke integrist” is, was voor Michel geen beletsel. HLN: “Immers, op diens kasteel waren Albert en Paola geregeld te gast, en de baron vertelde hen graag over de jonge liberale burgemeester die hem zo vlot aan een schepenpostje had geholpen.”Dat de katholieke De Traux bij de MR zat, is wel merkwaardig.

Namens die liberale MR was De Traux ook provincieraadslid van Waals-Brabant en dus schepen van Geldenaken. Hij was ook voorzitter van Intercommunale Brabant Wallon (IBW). Beroepshalve was hij ook voorzitter van het directiecomité van chemiebedrijf Omnichem, dat in 2004 door de Japanse groep Ajinomoto werd overgenomen. Ook nadien bleef hij lid van dat directiecomité.

Relatie met de pers

Zijn relatie met de pers is dubbel. Voor Bernard de Traux “is de pers (te vaak) op zoek naar negatieve elementen”, zeker als het over de koninklijke familie gaat. Hij is dan ook een fideel verdediger van de monarchie.

De vriendschap tussen baron Bernard de Traux de Wardin en het vorstenpaar begint al in het begin van de jaren 80. Boudewijn is dan koning en niemand verwacht dat Albert dertien jaar later zijn oudere broer zal opvolgen. Albert en Paola hebben zich opnieuw verzoend en ook de katholieke De Traux speelde daar een rol in.

Samen brengen Bernard, Albert en Paola de weekends op het platteland door of maken ze uitstapjes in het zuiden van Frankrijk, waar het echtpaar de Traux een huis heeft, niet ver van dat van Albert en Paola. De Traux over koning Albert: “De koning houdt niet van stijve of gemaakte toestanden. Hij voelt zich thuis op een kermis. Hij is zeer amusant, houdt ervan grapjes te vertellen. Altijd heel fatsoenlijke, natuurlijk.” Al klopt dat laatste niet: Albert houdt ook van aangebrande mopjes.

‘Kasteel’

Zoals het een echte edelman betaamt heeft Bernard zijn eigen kasteel, al houdt het gebouw eerder het midden tussen een kasteel en een herenhoeve. Het ‘kasteel’ zelf dateert van 1764, de vleugels werden bijgebouwd in 1860. In 2000 werd het gedeeltelijk vernield door een felle brand. De herstellingswerken hebben baron de Traux de Wardin en zijn echtgenote bijna vier jaar gekost. Het gebouw is een beschermd monument.

Het kasteel is wel goed te zien vanop straat. Het landgoed is ook indrukwekkend groot: 350 ha, waarvan 70 ha bossen. Van op hun terras hebben de eigenaars een prachtig zicht op de vierkante vijver, die door de overgrootvader van Bernard werd aangelegd. De huidige eigenaar is al de vijfde generatie van het geslacht dat het kasteel in de 19de eeuw erfde.

Graaf op allen

Aan baron Bernard werd in 2015 de (hogere) erfelijke titel van graaf op allen verleend. Op allen impliceert dat ieder lid van de betreffende adellijke familie (dat wil zeggen iedere afstammeling, mannelijk of vrouwelijk, in mannelijke lijn) recht heeft op die titel. De Traux is ook ridder in de Leopoldsorde sinds 8 januari 2013.

In 2023 nam Thierry le Grelle (Wilrijk 25/8/76) de voorzittersrol over van zijn schoonvader bij de Stichting van Paola. Le Grelle is immers gehuwd met een van de dochters van Bernard.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Thierry Debels (°1968) is een Vlaams non-fictie-auteur over financiële onderwerpen en royalty watcher. Hij is master bedrijfseconomie gespecialiseerd in financiële economie. Hij publiceerde talrijke boeken over het koningshuis en won in 2016 een rechtszaak tegen Vredeseilanden over zijn boek 'Hoe goed is het goede doel'.

3 gedachten over “De merkwaardige symbiose tussen graaf de Traux de Wardin, koning Albert II en Louis Michel”

  1. “In de tijd dat de dieren nog spraken” waren er draken, kabouters, feeën, heksen, reuzen, elfen, prinsen en prinsesseboontjes. In een moderne democratie, ontsnapt aan de Middeleeuwen, regeren nu democratisch verkozen presidenten.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen