Jürgen Constandt en Michael Discart

Uitgelicht

ANZ viert 75ste verjaardag met ‘Jubileumconcert’

Anton Schelfaut

Op vrijdag 19 april viert het Algemeen Nederlands Zangverbond (ANZ) zijn 75ste verjaardag met een ‘Jubileumconcert’ in de Opera van Antwerpen. Door middel van een campagne met verschillende prominente gezichten uit de Vlaamse Beweging wil het ANZ zoveel mogelijk mensen warm maken voor zijn ‘verjaardagsfeest’.

Wilt u het Jubileumconcert graag bijwonen? Bestel dan nu uw tickets via anz.be of 03 202 10 20.

Op het programma staan diverse werken van Vlaamse componisten, onder wie Marcel Poot, Peter Benoit en Frits Celis. Die worden uitgevoerd onder leiding van dirigent en artistiek leider Edwig Abrath. Het grote vocale werk is ‘Proverbia Brugeliana’ van Marinus de Jong. Dat is gebaseerd op het schilderij ‘Nederlandse Spreekwoorden’ van Pieter Bruegel de Oude.

Het koor Fine Fleur verzorgt de koorpartij. Sopraan Fleur Strijbos, tenor Jan Caals, bariton Joris Derder en Louise Waeterschoot op dwarsfluit zullen dan weer het orkest Sinfonietta Vlaanderen bijstaan.

Prominente figuren

Om zoveel mogelijk feestvierders op de been te krijgen, verzamelde het ANZ verschillende getuigenissen van prominente figuren uit de Vlaamse Beweging. Jürgen Constandt, voorzitter van het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds (VNZ), dankt in zijn videoboodschap alle vrijwilligers die de voorbije 75 jaar een bijdrage hebben geleverd aan het succes van het ANZ. Hij werpt ook de “inspirerende” oud-voorzitters Hugo en Valeer Portier, Bruno Valkeniers en Erik Stoffelen, en huidig voorzitter Bart Fierens, een bloemetje toe.

Paul Becue, de voorzitter van het Overlegcentrum voor Vlaamse Verenigingen (OVV), roept iedereen op om het Jubileumconcert bij te wonen en zo “de rijke geschiedenis van het ANZ eer aan te doen”. “Het ANZ heeft steeds geijverd voor de promotie van het Nederlandstalige lied en een zo ruim mogelijk Vlaams zelfbestuur. Het heeft steeds gefungeerd als een forum van de Vlaamse Beweging.”

Ook Michael Discart, de voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging (VVB), deed zijn duit in het zakje. “Al 75 jaar zet het ANZ zich in voor het Nederlandstalige lied. Een welgemeende ‘dankjewel’ aan alle vrijwilligers die zich daar dag in dag uit voor inzetten.”

Lees verder onder de video’s

Unieke kans

Het Jubileumconcert biedt volgens Wart Van Schel, voorzitter van PAL Media, “een unieke kans om het prachtige operagebouw te bezoeken en tegelijk het ANZ te steunen”.

Wim De Wit, voorzitter van de IJzerwake, merkt op dat vandaag nog maar twee écht Vlaams-nationale manifestaties plaatsvinden: de IJzerwake en het Vlaams Nationaal Zangfeest, dat wordt georganiseerd door het ANZ. “De verdienste van het ANZ is uiteraard groter, want het bestaat ook al veel langer dan de IJzerwake”, aldus De Wit. “Het Zangfeest is een jaarlijkse hoogdag van de Vlaamse identiteit die ik aan iedereen die een beetje Vlaamsgezind is kan aanraden.”

Wilt u het Jubileumconcert graag bijwonen? Bestel dan nu uw tickets via anz.be of 03 202 10 20.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

Plaats een reactie

Delen