Voor hij met Mathilde huwde, had Filip één langdurige relatie, namelijk met Stéphanie de Lalaing. Het vorstenhuis en de familie de Lalaing onderhouden al decennialang goede banden.
Het huis Lalaing is een adellijke familie die zijn oorsprong vond in Lallaing in het graafschap Henegouwen, nu in het Franse Noorderdepartement. Later vestigden zij zich eveneens in het Henegouwse Écaussinnes-Lalaing, nu in de Belgische provincie Henegouwen.
Verloving
Het geslacht behoort tot de vier oudste, nog bloeiende adellijke geslachten van België. De eerste vermelding dateert van omstreeks 1133: in een charter opgemaakt tussen 1128 en 1133 wordt Gérard de Forest vermeld. Zijn zoon Gérard werd heer van Lalaing.
Terug naar Stéphanie. Begin 1998 pas lanceerde het Franse blad Point de Vue de naam van die mogelijke toekomstige verloofde van toenmalig prins Filip. Volgens Point de Vue ontmoette Stéphanie de Lalaing, de enige dochter van graaf en gravin Josse de Lalaing, Filip zes jaar daarvoor al tijdens een diner. Zij heeft vervolgens in de zomer van 97 in het vakantiedomein van Albert en Paola in het Zuid-Franse Châteauneuf-Grasse met Filip tennis gespeeld en vertoefde geregeld in zijn gezelschap.
Stéphanie deelt dan aan de Louizalaan een appartement met één van haar vriendinnen, Pilar Mendes. Stéphanie heeft twee broers, Jacques en Alexandre. Ze is de dochter van Elisabeth Silfverstople en Josse. Josse graaf de Lalaing (Etterbeek 27-6-1927) huwde in Stockholm (19-4-1968) met Elisabeth Silfverstolpe (Stockholm 22-12-1939). Ouders van Josse zijn Jacques graaf de Lalaing (1899-1969) en Suzanne Allard (1902-1987).
Zandbergen
“Het gaat hier inderdaad om een rechtstreekse afstammeling van Antoon I de Lalaing”, weet Lou Van den Bossche, voorzitter van de Hoogstraatse Oudheidkundige Kring (HOK). “Deze tak gaat terug tot Antoon I de Lalaing, die van 1516 tot 1540 de eerste graaf van Hoogstraten was.”
De familie de Lalaing is zeer vertrouwd is het koningshuis. Decennia geleden logeerde Marie-José, die door haar huwelijk met Umberto II ooit nog een tijdje koningin van Italië was, zelfs even bij die adellijke familie. Josse zelf is verbonden aan Zandbergen waar alles bijeen komt op het mooie dorpsplein. SK Zandbergen speelt zelfs in rood en wit, de kleuren van die familie de Lalaing die op een kilometer van het terrein haar kasteel heeft.
Vandaag behoort het dorp met zijn 1600 inwoners en zijn rechtstreekse spoorlijn met Brussel tot de stad Geraardsbergen, maar dat had ooit anders kunnen zijn. Bij het vastleggen van de gemeentegrenzen voor de fusiebeweging in 1977 was graaf Josse de Lalaing immers het plan van enkele lokale burgemeesters genegen om één grote landelijke gemeente te maken tussen de steden Geraardsbergen en Ninove. Zo zouden Zandbergen, Idegem, Grimminge, Waarbeke, Ophasselt, Smeerebbe-Vloerzegem, Nieuwenhove, Appelterre en Lieferinge samengesmolten zijn, met Zandbergen als administratief centrum. Het plan haalde het niet. De laatste twee gemeentes horen nu bij Ninove, de andere maken deel uit van wat vandaag Groot-Geraardsbergen heet, in plaats van Groot-Zandbergen.
Kerkelijk huwelijk
De familie is ook verbonden aan het kasteel de Lalaing (ook Hof van Lier genoemd). Het is omsloten door een gracht en staat vlakbij de Dender. De oorsprong van Hof van Lier gaat terug tot de 13e eeuw. Sinds 1554 is het kasteel in het bezit van de familie de Lalaing. Het kasteel staat langs de toeristische Denderroute.
Zoals geweten werd niet Stéphanie, maar Mathilde koningin. Het kerkelijk huwelijk van de Zandbergse gravin Stéphanie Godelieve Marie Christine de Lalaing met de Parijse graaf Jean Guillaume Bruno Marie Le Boucher d’Heronville heeft in 2003 hoog bezoek naar de kerk van Zandbergen gelokt. Niemand minder dan toenmalig prins Filip kwam het jonge bruidspaar persoonlijk feliciteren.De kroonprins woonde ook de kerkelijke plechtigheid in Zandbergen bij. Prinses Mathilde was door haar zwangerschap niet aanwezig.