Open Vld: Een slanke staat en een eenvoudig België

Tom Ongena. Foto: Belga

Verkiezingen 2024

Open Vld: Een slanke staat en een eenvoudig België

Pepijn Demortier

Nu de verkiezingen er in sneltempo zitten aan te komen, graven we dieper in de verkiezingsprogrammas van de verschillende Vlaamse partijen. Vandaag werpen we een blik op Open Vld en haar standpunten omtrent binnenlands bestuur.

Een “eenvoudig België”

Open Vld pleit onomwonden voor een slanke staat. Dat deze nieuwe staat wel héél slank is, blijkt duidelijk uit het partijprogramma van de liberale partij. Zo wil Open Vld onder meer de provincies als bestuursniveau afschaffen. Hun resterende bevoegdheden worden dan overgeheveld naar ofwel het Vlaamse niveau, ofwel – zoveel mogelijk – naar het gemeentelijk niveau. Daarnaast moet België evolueren naar “een meer eenvoudig land met vier deelstaten”; Vlaanderen, Wallonië, Brussel en Oost-België. “Het onderscheid tussen gemeenschappen en gewesten – met nog eens aparte politici, parlementen en commissies – houdt op te bestaan”, aldus de partij van Alexander De Croo.

Daarnaast pleit de partij voor een verplichte uitgavennorm voor de federale en regionale overheden en een federaal niveau dat in tijden van crisis knopen moet kunnen doorhakken. Tegelijk zijn steden en gemeenten “voor liberalen het overheidsniveau van de toekomst.” Zo veel mogelijk bevoegdheden dienen van het federale en Vlaamse niveau te worden overgedragen aan de lokale besturen.

Ook Brussel, sinds jaar en dag een administratieve nachtmerrie, moet een heel stuk efficiënter worden. Zo wenst Open Vld het Brussels Parlement af te slanken, dat van 89 naar 50 verkozenen dient te gaan, en moet het Brussels Hoofdstedelijk Gewest worden gefusioneerd met de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie. Het Engels moet dan weer een bijkomende administratieve taal in Brussel worden, om het “internationale karakter” van de stad te benadrukken. Bijkomend moet ook de Senaat op de schop, aangezien deze “te beperkt is om nog relevant te zijn”.

Weg met overheidsbedrijven

Een opvallend standpunt van Open Vld is de wens om Belgische overheidsbedrijven te gaan privatiseren. “De overheid trekt zich terug uit sectoren zoals telecom, post, banken en de uitbating van bedrijfsrestaurants, arbeidsbemiddeling, congrescentra of vakantiecentra” luidt het op de website van de liberale partij. Concreet zou het gaan om onder meer Bpost en Proximus, en wordt ook het openbaar vervoer geprivatiseerd. Ook hier is efficiëntie het sleutelwoord. Een privatisering, en de daarbijbehorende concurrentiestrijd, zou de efficiëntie van het openbaar vervoer ten goede moeten komen. Over enkele maanden zal blijken of Open Vld het vertrouwen krijgt om haar ambitieuze plannen waar te maken.

Lees hier meer over de verkiezingsprogramma’s

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pepijn Demortier studeerde filosofie aan de KU Leuven (cum laude) en als uitwisselingsstudent aan de Ludwig-Maximilians-Universität van München (summa cum laude). Hij is medeoprichter van het Custodes Instituut, en schreef eerder voor The European Conservative, The American Spectator, The Mallard UK en andere magazines.

8 gedachten over “Open Vld: Een slanke staat en een eenvoudig België”

  1. Grappig dit te lezen van een partij die meer dan 20 jaar onafgebroken deel uitmaakt van een federale regering. Denken ze bij de Open Vld echt dat wij debielen zijn?

  2. Knap voorstel door VLD!!
    Je moet maar durven
    Vlamingen, die meer dan 60 % van de bevolking uitmaken , worden plots een “minderheid ”
    Illustere ideeën van een partij die ons meer dan 40 jaar mee hebben bestuurd

Plaats een reactie

Delen