Changchun Shao is een Chinese evenementenorganisator, vioolbouwer en academicus aan de Academie van Wetenschappen en Kunsten Hij vertoefde jarenlang in België en werd recent ontmaskerd door de Belgische staatsveiligheid als een stiekeme spion. Voor China nog wel. In zijn portefeuille van Belgische handlangers zou niemand minder dan Filip Dewinter gezeten hebben, al ontkent die laatste dat in alle toonaarden. We belden Changchun Sao op voor een gesprekje. “Die mannen van Apache? Communistische prietpraat.”
Changchun Sao – zeg maar Chang – blijkt een uiterst sympathieke peer te zijn. Welbespraakt, sympathiek en uitermate vrolijk. Zou het kunnen dat deze man die vooral actief is in de schone kunsten en muziek een gemene spion is? Het zou niet de eerste keer zijn dat die van de Belgische staatsveiligheid zich schromelijk vergissen. Tenslotte was Paul Van Tigchelt daar nog de baas van geweest en die man heeft het zelden bij het rechte eind. Maar kom, na de sympathieke plichtplegingen waarbij Chang uitgebreid informeerde naar de favoriete parfum en ontwerper van moeder de vrouw -nieuwsgierig zijn ze wel -, gooiden we de brandende vragen eruit.
Kent u Filip Dewinter?
CHANG: “Filip Dewinter? Even denken. Is het de Filip Dewinter die geboren werd op 11 september 1962 in Brugge, als enig kind van Roger Dewinter en diens echtgenote Micheline Mengé?”
Oei, dat weten we niet zo precies…
CHANG: “Ondervoorzitter van het Vlaams Parlement? Grote baas bij het Vlaams Belang? Roept graag ‘Eigen Volk eerst!’. Spreekt Antwerps met af en toe een West-Vlaams accentje? Is hier al eens geweest en in Rusland ook. Hij staat voor een harde aanpak van criminaliteit, het terugdringen van immigratie en hardere eisen met betrekking tot integratie. Zijn standpunten worden door politieke waarnemers bestempeld als rechts-populistisch of zelfs racistisch. Dewinter was samen met Gerolf Annemans de auteur van het beruchte 70 puntenplan, dat begin jaren negentig werd gepubliceerd, een beleidsnota van 70 artikelen. Die Filip Dewinter?”
Ja, die!
CHANG: “Sorry, nooit van gehoord”
Maar, u zei net dat…
CHANG: “Dat was een wilde gok. Straf, hé. Ik kan u ook helpen om zo goed te gokken hoor. Als ik u nu met 100 procent zekerheid kan zeggen dat Cercle Brugge Belgisch kampioen wordt en daar een goed wedkantoor voor weet, kan u mij dan vertellen waar De Croo zijn correspondentie met een of andere niet nader genoemde Italiaanse karakteractrice bewaart? Zij heeft ooit een viool bij me besteld, maar ik ben haar adres kwijtgeraakt. Fijnbesnaard meisje? Kan u mij daar wat meer over kwijt?”
Euh nee…
CHANG: “Jammer jammer. Wist u dat Filip Dewinter nog bij Cercle Brugge heeft gevoetbald? Ja, dat is lang geleden.”
Daarnet zei u nog dat u hem niet kende?
CHANG: “Allez, meneer Pallieter. Als hij geboren is in Brugge? Dat was 50 procent kans, hé. Maar ik kan er 100 procent van maken als u mij kan vertellen op welke bol de hele constructie van het Atomium rust.”
Het spijt me.
CHANG: “En wat als ik nu eens voorstel van een paar abonnementjes van uw krantje over te nemen. Hier wordt gevochten voor een exemplaar van uw blad. Ik kan er hier meteen een half miljoen kwijt. Port betaald door bestemmeling?”
Ik vraag het meteen na. Maar wat we wilden weten: bent u een spion?
CHANG: “Haha, ik een spion. U heeft zeker Apache en HUMO gelezen? Iedereen weet toch dat dat communistische blaadjes zijn die onder buitenlandse controle staan. U moet dat allemaal niet geloven. Ik handel in liefde, vrede en violen. Wat dacht u van een echte Stradivarius, gloednieuw? Acht euro en wat nutteloze weetjes over Kleine Brogel? Yes?”
“Ik kan u ook helpen om zo goed te gokken hoor”
Ik kan u daar niet mee helpen.
CHANG: “Maar enfin, meneer Pallieter. Is er iets dat u mij welt kunt vertellen?”
Wij wilden eigenlijk van u weten of u het land wil destabiliseren.
CHANG: “Stel dat ik dat zou willen doen, meneer Pallieter… Ik zou er niet zo goed in zijn als het land zelf. Prettige dag verder!”
Dag meneer Chang.
Changchun Sao: “Dat is Changchun Sao, voor u!”
Zo hebben wij nog een chinese studente gehad die alles naar haar mentor moest opsturen. Op drie dagen had ze ons internet tegoed voor een hele maand opgebruikt! Na haar studie vonden we haar terug in Canada! Wat kon ze daar nog ‘studeren’?