Carles Puigdemont, de Catalaanse separatistenleider die in 2017 de Catalaanse onafhankelijkheid uitriep, krijgt geen amnestie in Spanje. Dat heeft het Spaanse Hooggerechtshof eerder deze week beslist. Puigdemont, die in de afgelopen maanden vanuit Zuid-Frankrijk zijn terugkeer naar Spanje voorbereidde, zal voorlopig niet kunnen terugkeren.
Het Spaanse Hooggerechtshof heeft geoordeeld dat het aanhoudingsbevel tegen de voormalige minister-president van Catalonië van kracht blijft. Dat aanhoudingsbevel werd uitgevaardigd voor het verduisteren van overheidsgeld, iets waaraan Puigdemont zich schuldig zou hebben gemaakt, volgens het Spaanse gerecht. Oorspronkelijk werd Puigdemont ook vervolgd voor opruiing, maar die aanklacht werd eerder opgeschort.
Amnestiewet
Een nieuwe wet zou de Catalaanse separatisten amnestie verlenen voor hun rol in de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring van Catalonië in 2017. Met dat idee, uit de hoed van premier Pedro Sánchez, zou ook Carles Puigdemont kunnen terugkeren naar Catalonië, maar daar stak het Hooggerechtshof dus alsnog een stokje voor. De reden dat Puigdemont geen amnestie krijgt is omdat de amnestieregeling niet van toepassing zou zijn op zijn aanklacht, zo redeneerde het Hooggerechtshof.
De 61-jarige Catalaan zou overheidsgeld hebben gebruikt om het onafhankelijkheidsreferendum van 2017 te financieren. Toen dat referendum uitmondde in een eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring, besloot Spanje het verzet neer te slaan en de Catalaanse separatisten te vervolgen. Puigdemont vluchtte vervolgens naar België, waar hij meerdere jaren verbleef.
De uitspraak van het Hooggerechtshof komt ongelegen voor premier Sánchez. Zijn partij had namelijk een deal gesloten met twee Catalaanse partijen die de partij van de premier zouden steunen in ruil voor de nieuwe amnestiewet.
Dat aanhoudingsbevel werd uitgevaardigd voor het verduisteren van overheidsgeld, iets waaraan Puigdemont zich schuldig zou hebben gemaakt, volgens het Spaanse gerecht.[…] Heeft het Catalaans parlement dan geen wet of decreet gestemd voor het legaliseren van het referendum? Quid België? Als geen enkele politieke partij pogingen onderneemt om een wet of decreet te laten stemmen tot het houden van referenda dan zijn er geen democratische V-partijen in Vlaanderen en blijft Vlaamse onafhankelijkheid tot nader order een utopische droom.