Medewerkingsplicht voor uitgeprocedeerde asielzoekers treedt in werking

De Moor kreeg de wet in mei door het parlement. Foto: Belga

Asiel en Migratie

Medewerkingsplicht voor uitgeprocedeerde asielzoekers treedt in werking

Wannes Neukermans

De wet op het aanklampend terugkeerbeleid werd woensdag gepubliceerd in het Staatsblad. Dwangmethoden tijdens medische onderzoeken worden mogelijk en wie het land moet verlaten, is voortaan verplicht om mee te werken aan die terugkeer. Op vraag van Groen en Ecolo werden woonstbetredingen en het opsluiten van kinderen verboden.

De nieuwe wet werd begin mei goedgekeurd in de Kamer op initiatief van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v). Vandaag werd ze in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd. “Mensen die het land moeten verlaten zijn nu wettelijk verplicht om mee te werken aan hun terugkeer”, reageert De Moor. “We voorzien daarbij de nodige begeleiding om mensen te helpen om effectief die stap te zetten.”

Lees ook:

Opvangcrisis

De nieuwe medewerkingsplicht zal voortaan vermeld staan op bevelen om het grondgebied te verlaten. Volgens het kabinet van ontslagnemend staatssecretaris De Moor zal de voorkeur blijven uitgaan naar vrijwillige terugkeer. “Maar wanneer iemand weigert om mee te werken zal sneller worden overgegaan naar een gedwongen aanpak.”

De nieuwe wetgeving moet er mee voor zorgen dat de opvangcrisis opgelost raakt. De afgelopen jaren zaten de asiel- en opvangcentra zo vol dat er tentjes langs het kanaal in Brussel stonden, er bijna duizend krakers in de Paleizenstraat in Brussel verbleven en alleenstaande mannen zelfs een tijdlang systematisch uit de opvang geweerd werden en op straat moesten slapen.

Ontdek meer:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen