Hoe goed is het goede doel? "Goed rapport voor Le monde selon les femmes"

Feminisme illustratie. Foto: Shutterstock

Financiële vrijheid

Hoe goed is het goede doel? “Goed rapport voor Le monde selon les femmes”

Thierry Debels

Elke dinsdag verschijnt op PAL een doorlichting van een ngo door expert en auteur van het boek ‘Hoe goed is het goede doel?’ Thierry Debels. We vervolgen de reeks met de feministische ngo ‘Le monde selon les femmes’.

Wat zijn de hoofddoelstellingen van de ngo?

Thierry Debels: “Le monde selon les femmes (LMSLF) is een feministische NGO die zich inzet voor een wereld waarin relaties gebaseerd zijn op gelijkheid en sociale rechtvaardigheid, door samen het patriarchaat te bestrijden en overheersingsrelaties te transformeren.”


Kerncijfers LMSLF

  • Inkomsten 2022: 1.258.359,50 euro
  • Totale subsidies 2022: 646.595,71 euro (DGCD)
  • Fondsenwerving 2022: 485 euro (privégiften)
  • Personeelsleden: 12 VTE
  • Eigen vermogen eind 2022: 975.227 euro
  • Laatste jaarresultaat: 12.908 euro
  • Directeur: Linda Hamze – verantwoordelijke partners zuid
  • Score ngo: 7/10

Hoeveel gaat er per 100 euro effectief naar het goede doel?

“Daar hebben we geen zicht op.”

Is de organisatie politiek neutraal? Wat is de ideologische oorsprong?

“Le Monde selon les femmes werd opgericht in 1986. In die tijd kwamen een aantal vrouwen uit de ontwikkelingssamenwerking regelmatig samen om van gedachten te wisselen over een onderwerp dat een stempel op hen had gedrukt: het gebrek aan zichtbaarheid van vrouwen in ngo’s en ontwikkelingssamenwerkingsprojecten in België. In 1997 werd de vereniging erkend als NGO.”

Heeft de organisatie een voorkeur op vlak van de staatsstructuur? Openlijk Belgisch- of Vlaamsgezind of eerder neutraal?

“De organisatie is typisch Belgisch en is gevestigd in Brussel. De website is in het Frans.”

Wat was de belangrijkste realisatie van de ngo het afgelopen jaar?

“Begin juli 2024 organiseerde Le Monde selon les femmes een internationaal symposium over emancipatoire feministische pedagogie. Deze benadering, die volgens de ngo ‘de ruggengraat en de methodologische basis van de vereniging vormt’, verenigt de invloed van alternatieve en populaire pedagogieën en kritische feministische pedagogie, waarbij de ervaring van elkeen wordt gewaardeerd. Het beleven van deze ervaring helpt volgens de ngo bij het ontwikkelen van een proces van individuele empowerment, zeker, maar bovenal collectieve empowerment.”

Wat was de grootste tegenslag of mislukking voor de ngo afgelopen jaar?

“Daar hebben we geen zicht. Het laatste activiteitenrapport is door een fout op de website niet te downloaden. Een werkpunt dus voor de ngo. Op de website lazen we trouwens dat ze een verantwoordelijke voor de informatica zoeken, vandaar allicht.”

Bent u tijdens uw onderzoek nog vermeldenswaardige zaken tegengekomen?

“Doorgaans zetten de ngo’s een bij de NBB neergelegde jaarrekening op de website, maar hier plaatste de organisatie een intern document, wat wel interessant is. Je krijgt dus een goed overzicht van de ontvangen subsidies: subsidies DGCD driejarig programma, subsidies WBI, subsidies Brussels Hoofdstedelijk Gewest, subsidies permanente vorming, subsidies Fonds 4S, overige subsidies (Gemeente Bxl, etc.). Een lange lijst.”

Stel dat iemand de doelstellingen van deze ngo wil ondersteunen, welke score, van 1 tot 10, zou u deze organisatie geven om te bepalen of ze het waard is gesteund te worden?

“Het externe en vuistdikke evaluatierapport van 2022 was eigenlijk behoorlijk goed. Het ging om de beoordeling van een gemeenschappelijk project van 3 partners. Dus – binnen de veronderstelling van ondersteuning van die feministische doelstelling van de ngo – is een 7 op 10 enkel eerlijk en logisch.”

Ontdek hier meer van de reeks: ‘Hoe goed is het goede doel?

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Thierry Debels (°1968) is een Vlaams non-fictie-auteur over financiële onderwerpen en royalty watcher. Hij is master bedrijfseconomie gespecialiseerd in financiële economie. Hij publiceerde talrijke boeken over het koningshuis en won in 2016 een rechtszaak tegen Vredeseilanden over zijn boek 'Hoe goed is het goede doel'.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen