“Ditzelfde hof van beroep in Antwerpen pleitte een activiste van de terreurgroep DHKP-C destijds vrij van terreurdaden terwijl haar organisatie in Turkije tientallen moorden heeft gepleegd. En dan wilt u dit groepje wapenliefhebbers wél veroordelen voor terrorisme?” Advocaat Jos Vander Velpen haalt tijdens het proces tegen Igor G. en andere vrienden van Yannick Verdyck de vergelijking aan met andere terreurprocessen in ons land.
De uiterst linkse Turkse organisatie DHKP-C werd in december 2009 vrijgesproken van terrorisme, na een proces dat tien jaar aansleepte. In 1999 werd de Turkse militante Fehriye Erdal in Knokke samen met haar handlangers opgepakt. In hun appartement vonden de speurders wapens, een ontsteking voor een bom en valse identiteitspapieren.
Vrijspraak
Erdal en co. maakten deel uit van DHKP-C, het Turks Revolutionair Volksbevrijdingsleger. Deze communistische organisatie vermoordde enkele Amerikaanse legerofficieren, doodden een luchtmachtofficier als protest tegen de Golfoorlog, schoot raketten af op een Amerikaans consulaat en pleegde aanslagen op verschillende Turkse ondernemers.
In 2006 werd Erdal veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf voor bendevorming, valse paspoorten en het bezit van illegale wapens. Voor het Antwerps hof van beroep werd ze echter vrijgesproken. Het Hof oordeelde dat er geen bewijs was voor haar lidmaatschap of plannen voor een terroristische aanslag. Bovendien oordeelde het Hof dat het “niet bewezen was dat de organisatie in België een criminele of terroristische organisatie zou zijn”. Frappant, aangezien DHKP-C door de EU, de VS en Turkije geclassificeerd is als terroristische organisatie.
Moord
Voor een andere rechtbank in West-Vlaanderen werd Fehriye Erdal overigens wel schuldig bevonden aan (politieke) moorden gepleegd in Turkije. Ook in Turkije werd ze daarvoor bij verstek veroordeeld, maar omdat de doodstraf toen nog bestond in het land, weigerde België een uitleveringsverzoek. Bij verstek werd ze tot 15 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Erdal staat nog steeds op de ‘most wanted’-lijst van de federale politie. Speurders houden er rekening mee dat ze dood is, maar gingen in 2017 toch opnieuw actief naar haar op zoek.
Het arrest van het hof van beroep zou ervoor zorgen dat er “een einde gesteld wordt aan de poging tot misbruik van de terrorismewet door het federaal parket”, klonk het destijds. “De grote limiet aan de terreurwet is dat, zolang de mensen zelf geen blind geweld gebruiken waarbij onschuldige burgers omkomen, die wet niet kan worden toegepast”, legde advocaat Raf Jespers destijds uit bij VRT.