Een leeuw, geen schaap: een kortverhaal

Shutterstock

Identiteit

Een leeuw, geen schaap: een kortverhaal

Stijn Derudder

“Ik ben geen schaap. Ik ben niet de zoon van een schaap. Ik ben de zoon van een leeuw!” Dat dacht Lambert, toen hij zich realiseerde wat hij was. Lambert was een leeuwenwelp, maar hij groeide op tussen schapen. Van jongs af aan dacht hij dan ook dat hij een schaap was. Hij leefde vreedzaam in de kudde schapen en paste zich aan hun gewoontes aan. Maar op een nacht veranderde alles.

Terwijl de kudde sliep, klonk er plotseling een angstaanjagend gehuil van een wolf in de verte. De schapen begonnen te trillen van angst – en Lambert ook. Omdat hij dacht dat hij een schaap was, gedroeg hij zich net zo angstig als de rest. Maar terwijl de wolf dichterbij kwam en zelfs een schaap begon weg te sleuren, gebeurde er iets met Lambert.

Een golf van kracht en moed, iets wat hij nog nooit eerder had gevoeld, kwam over hem. Zonder na te denken stormde hij op de wolf af om de kudde te beschermen. En op dat moment besefte Lambert iets belangrijks: hij was geen schaap. Hij was nooit een schaap geweest. Hij was een leeuw, en niet zomaar een leeuw, maar de zoon van een leeuw.

Herinneren van waar we komen

Het verhaal van Lambert doet ons denken aan een diepe waarheid over onszelf. Vaak vergeten mensen wie ze werkelijk zijn. In de drukte van het dagelijks leven, in de uitdagingen en angsten, verliezen mensen zichzelf soms. Maar diep vanbinnen schuilt er kracht en moed.

Wanneer we ons herinneren wie we zijn en waar we vandaan komen, kunnen we de ‘wolven’ in ons leven trotseren. We kunnen opkomen voor onszelf en voor anderen. De ontdekking van je ware aard maakt dat je, net als Lambert, je ware kracht vindt.

Jong én oud

Toen het nog geen woke bedrijf was, leverde Disney het ene na het andere meesterwerk af. Een minder bekend meesterwerkje is ‘Lambert de schaapachtige leeuw’, een animatiekortfilm uit 1951. Vorig jaar maakte het nog deel uit van ‘100 Years of Disney Animation – A Shorts Celebration’ op het filmfestival in Gent. Het festival van dit jaar loopt nog tot zondag. Voor mijn part mag de kortfilm elk jaar aan iedereen getoond worden, vooral aan jong, maar ook aan oud.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen