Hoe goed is het goede doel? "Vzw Hubeje blinkt uit door gebrek aan info"

Illustratie kerk goede doel. Foto: Shutterstock

Financiële vrijheid

Hoe goed is het goede doel? “Vzw Hubeje blinkt uit door gebrek aan info”

Thierry Debels

Elke dinsdag verschijnt op PAL een doorlichting van een ngo door expert en auteur van het boek ‘Hoe goed is het goede doel?’ Thierry Debels. We vervolgen de reeks met Hubeje, kort voor Hulp van de Belgische Jezuïeten aan Ontwikkelingslanden.

Wat zijn de hoofddoelstellingen van de ngo?

Thierry Debels: “De vzw ondersteunt naar eigen schrijven goed omschreven sociaal-economische ontwikkelingsprojecten in ontwikkelingslanden, vooral in Congo (Democratische Republiek) en in India.”


Kerncijfers Hubeje

  • Inkomsten 2023: 666.856 euro (brutomarge)
  • Totale subsidies 2023: geen info
  • Fondsenwerving 2023: geen info
  • Personeelsleden: geen info
  • Eigen vermogen eind 2023: 2.231.490 euro
  • Laatste jaarresultaat: verlies van 69.005 euro
  • Directeur: geen info
  • Score ngo: –

Hoeveel gaat er per 100 euro effectief naar het goede doel?

“Daar hebben we spijtig genoeg geen zicht op.”

Is de organisatie politiek neutraal? Wat is de ideologische oorsprong?

“De vzw werd opgericht door de Jezuïeten. Vandaag is de ngo onderdeel van het Xavier-netwerk met als andere leden ook de Jesuit Mission Australia, de Jesuitenmission uit Duitsland en de Irish Jesuits International uit Ierland.”

Heeft de organisatie een voorkeur op vlak van de staatsstructuur? Openlijk Belgisch- of Vlaamsgezind of eerder neutraal?

Debels: “De organisatie is gevestigd in Brussel en is eerder neutraal inzake de staatsstructuur.”

Wat was de belangrijkste realisatie van de ngo het afgelopen jaar?

Thierry Debels: “De organisatie is amper gekend bij het grote publiek. In de databank van Belgische krantenberichten over de laatste 30 jaar – Nederlands en Frans – zijn er amper 5 berichten.”

“Het laatste stukje ging over de Vrije Basisschool Sint-Jozef van Strombeek-Bever die voor 1.375 euro aan muntjes inzamelde om een ‘munttapijt’ te leggen. De opbrengst ging naar een project van Hubeje.”

Wat was de grootste tegenslag of mislukking voor de ngo afgelopen jaar?

“Er is – zoals eerder gezegd – zeer weinig informatie over de vzw te vinden, zelfs op de website van de Jezuïeten. Zo vonden we enkel zijdelings en zeer verspreid enkele klompjes data op het internet: op de website van Zoersel bijvoorbeeld lazen we dat Hubeje betrokken is bij ‘Side by side’, een project voor weeskinderen in India.”

Bent u tijdens uw onderzoek nog vermeldenswaardige zaken tegengekomen?

“Door gericht te zoeken op ‘Hubeje’ botste ik figuurlijk op heel wat projectjes van die vzw. Zo kan je via Hubeje ‘Inti Sisa’, een Ecuadoriaanse organisatie bestaande uit Ecuadorianen (Indigenas en Mestiezen) en Belgen in het kanton Guamote steunen. Of je kan een waterproject in Congo financieel stutten.”

“Het nadeel is dus dat die informatie verspreid is over het internet en wat het Congolese waterproject betreft, had ik heel graag actuele informatie ontvangen. Wat dat project betreft, had ik ook wel het gevoel dat het nog steeds de blanke Belg is die de arme Congolees moet helpen om schoon water naar boven te krijgen. De lezer weet dat mijn grootouders twintig jaar actief waren in Congo – van 1935 tot 1955 – en kennen ondertussen mijn visie op ontwikkelingssamenwerking.”

Stel dat iemand de doelstellingen van deze ngo wil ondersteunen, welke score, van 1 tot 10, zou u deze organisatie geven om te bepalen of ze het waard is gesteund te worden?

Debels: “We hebben al ngo’s doorgelicht met beperkte informatie, maar deze vzw van de Jezuïeten is wel de recordhouder op dat vlak. Misschien ligt het ook ook aan hun manier van werken. Het enige verslag was uiteindelijk de zeer summiere jaarrekening bij de NBB.”

“Op basis hiervan kunnen we voorzichtig afleiden dat de vzw over een groot eigen vermogen beschikt (zie ook elders) dat elk jaar wel iets kleiner wordt door beperkte verliezen.”

“De informatie is wel te beperkt om punten te geven. Het is niet omdat we geen info hebben, dat de vzw slecht zou werken of omgekeerd. Hubeje zal zich wel moeten aanpassen aan de tijdsgeest en meer feedback moeten geven over de projecten.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Thierry Debels (°1968) is een Vlaams non-fictie-auteur over financiële onderwerpen en royalty watcher. Hij is master bedrijfseconomie gespecialiseerd in financiële economie. Hij publiceerde talrijke boeken over het koningshuis en won in 2016 een rechtszaak tegen Vredeseilanden over zijn boek 'Hoe goed is het goede doel'.

2 gedachten over “Hoe goed is het goede doel? “Vzw Hubeje blinkt uit door gebrek aan info””

  1. Al vele jaren maken wij bedragen over aan Kishor Nagar (jongensstad), een samenleving van (momenteel) 650 straatarme jongens in Namkum (hoofdzakelijk ‘adivassi’s), in de buurt van de stad Ranchi (hoofdstad van de Indiase deelstaat Jharkhand). Dat doen wij samen met een groep andere Vlamingen (en Nederlanders). Ik volg dit project al vele decennia en ik ben er persoonlijk al enkele tientallen keren op bezoek geweest. (Zie bijv. een filmverslagje op Youtube: https://youtu.be/cczo1Fwk3Ls (Vic Van Bortel & KN)
    of op mijn naam Guido Sweron : ‘Visiting Kishor Nagar febr 2023’ + nog een paar andere filmverslagen.
    Wij kunnen vaststellen dat alle geld dat wij en onze vrienden storten integraal aankomt bij het project, zonder administratieve tussenpersonen en/of onkosten. Wij ontvangen ook jaarlijks een uittreksel voor aangifte op onze belastingsbrief. Zonder die steun vanuit Vlaanderen zou Kishor Nagar in grote financiële problemen geraken.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen