739 miljoen dollar: dat is het bedrag dat concurrerende autobouwers, zoals de Volkswagen-groep, Stellantis en Ford, in het derde kwartaal hebben opgehoest om de CO2-uitstootrechten van Tesla te kunnen overkopen. Ze doen dat om Europese miljardenboetes te vermijden.
De Europese Unie (EU) legt autobouwers immers strenge CO2-uitstootnormen op. Volgend jaar mag de gemiddelde uitstoot per wagen – berekend op basis van het totale aantal wagens dat een autoconcern verkoopt – niet hoger zijn dan 95 gram per kilometer. Aangezien Tesla enkel elektrische wagens verkoopt, heeft Elon Musk de uitstootrechten die hij van Europa krijgt niet nodig en kan hij ze verkopen aan zijn concurrenten.
Autobouwers die hun gemiddelde CO2-uitstoot willen verlagen, kunnen dus best massaal elektrische wagens verkopen, aangezien die geen CO2 uitstoten. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan: de prijs van elektrische wagens is vaak hoger dan die van wagens met een verbrandingsmotor, waardoor particulieren vooral voor die laatste modellen zullen kiezen. Voor autobouwers zit er dus weinig anders op dan met kortingen te zwaaien en hun elektrische modellen desnoods met verlies te verkopen. En dat allemaal om de gemiddelde uitstoot van hun vloot te reduceren en zo miljardenboetes te vermijden.
21ste eeuwse aflaten
Uitstootrechten zijn de 21ste eeuwse variant van middeleeuwse aflaten. Autobouwers moeten betalen om vergiffenis te krijgen voor hun ‘zonde’. Want dat is wel degelijk hoe Europa de productie van wagens met een benzinemotor beschouwt: als een zonde die financieel kan worden afgekocht. Het is maar zeer de vraag of uitstootrechten hun doel niet voorbijschieten: het geld dat autobouwers moeten ophoesten om hun zonde af te kopen, kan immers niet naar onderzoek en de ontwikkeling van milieuvriendelijkere technologie gaan.
De autobouwers zijn slechts de kanarie in de koolmijn. Vanaf 2027 – wanneer het bestaande emissiehandelssysteem (ETS) wordt aangescherpt – zijn ook u en ik aan de beurt. Aan de pomp en via onze energiefactuur zullen ook wij binnenkort aan Europa nog meer moeten betalen voor de CO2 die onze auto en woning uitstoten. In de praktijk zullen dus vooral mensen die niet met een Tesla rondrijden of niet de financiële middelen hebben om een warmtepomp te installeren het gelag betalen. Wie voldoende middelen heeft, zal het zich ook kunnen permitteren om met een benzine- of dieselwagen te blijven rijden. In die zin brengen uitstootrechten helemaal geen gedragsverandering teweeg.
Op 31 oktober 1517 spijkerde Maarten Luther zijn 95 stellingen aan de poort van de Slotkerk in de Duitse stad Wittenberg en gaf daarmee het startschot voor de protestantse Reformatie. Vooral het systeem van aflaten was hem een doorn in het oog. Hij beschouwde het als immoreel omdat het vooral armere mensen – die met hun zuurverdiende geld verlossing wilden bekomen – benadeelde. Wie spijkert binnenkort 95 stellingen aan de ingang van het Berlaymontgebouw, de hoofdzetel van de Europese Commissie, in Brussel?
De te korte energietransitie zal leiden tot veel werkeloosheid in Europa, veroorzaakt door niet rechtstreeks verkozen Analfabeten, die zicht veel te veel macht toe-eigenen? Niet te geloven dat de bevolking van Duitsland en Frankrijk dit aanvaard.