Hoe goed is het goede doel? "Nog jonge ngo ULB-Coopération verstopt zich achter Uni4Coop"

Hoe goed is het goede doel? "Nog jonge ngo ULB-Coopération verstopt zich achter Uni4Coop"

Financiële vrijheid

Hoe goed is het goede doel? “Nog jonge ngo ULB-Coopération verstopt zich achter Uni4Coop”

Thierry Debels

Elke dinsdag verschijnt op PAL een doorlichting van een ngo door expert en auteur van het boek ‘Hoe goed is het goede doel?’ Thierry Debels. We vervolgen de reeks met ULB-Coopération.

ULB-Coopération is een universitaire ngo die verbonden is met de Université libre de Bruxelles (ULB). Deze verbondenheid bepaalt volgens hen ‘visie, missies en waarden’. Ook de aanpak en de methodologieën worden hierdoor bepaald volgens de ngo. We kwamen deze vzw al eens zijdelings tegen bij de bespreking van Eclosio.

Wat zijn de hoofddoelstellingen van de ngo?

Thierry Debels: “De ngo is naar eigen schrijven actief op 4 assen: gezondheid en gezondheidssystemen, gebieden en hulpbronnen,ondernemerschap en management, en onderwijs en kritisch burgerschap.”


Kerncijfers ULB-Coopération

  • Inkomsten 2023:  4.138.045 euro (brutomarge)
  • Totale subsidies 2023: het grootste deel van de inkomsten, ook en vooral van Europa
  • Fondsenwerving 2023: een zeer beperkt deel
  • Personeelsleden: 19,7 VTE
  • Eigen vermogen eind 2023: 2.082.624 euro
  • Laatste jaarresultaat: winst van 56.745 euro
  • Directeur: Alain Wodon
  • Score ngo: 6/10

Hoeveel gaat er per 100 euro effectief naar het goede doel?

“Volgens de ngo gaat 90 procent van de uitgaven naar projecten.”

Is de organisatie politiek neutraal? Wat is de ideologische oorsprong?

Debels: “In 2014 ontstaat ULB-Coopération, de ngo van de Université Libre de Bruxelles. Ze is het resultaat van een partnerschap tussen CEMUBAC, SLCD en SEDIF en van een nauwe samenwerking met de universiteit.”

Heeft de organisatie een voorkeur op vlak van de staatsstructuur? Openlijk Belgisch- of Vlaamsgezind of eerder neutraal?

Thierry Debels: “De organisatie is verbonden aan de Franstalige vrijzinnige stroming. Op de website enkel een Franstalige en Engelstalige versie.”

Wat was de belangrijkste realisatie van de ngo het afgelopen jaar?

“Het is allicht niet de belangrijkrijkste realisatie, maar wel de recentste. In samenwerking met het provinciale milieudepartement van Nahouri (Burkina Faso) en ouderverenigingen hebben ze activiteiten opgezet om het bewustzijn over milieukwesties te vergroten: conferenties over ecoburgerschap en opruimdagen in acht scholen in de provincie Nahouri. Het doel van deze evenementen is om leerlingen kennis te laten maken met milieueducatie op school.”

Wat was de grootste tegenslag of mislukking voor de ngo afgelopen jaar?

Debels: “De nog jonge ngo lijdt toch aan enkele typische ouderwetse kwaaltjes: weinig of geen info over moeilijkheden, weinig of geen financiële info behalve de jaarrekening en een enkele bladzijde in het activiteitenverslag van 2023. Er zijn wel enkele objectieve summiere samenvattingen van doorlichtingen, maar het gaat dan wel om gemeenschappelijke projecten van Uni4Coop. Eclosio (een NGO gevestigd aan de Universiteit van Luik), FUCID (een NGO gevestigd aan de Universiteit van Namen), Louvain Coopération (een NGO gevestigd aan de UCL) en ULB-Coopération bundelden hun krachten om een brede waaier aan projecten uit te voeren, zowel in het Zuiden als in het Noorden, onder die naam Uni4Coop. Bij die summiere rapporten van 3 bladzijden is het niet mogelijk om het aandeel van elke ngo te bepalen. Dat verbaasde me wel van een ngo verbonden aan de academische wereld.”

Bent u tijdens uw onderzoek nog vermeldenswaardige zaken tegengekomen?

“Om verder te gaan op de vorige vaststelling. Het verbaast me ook nog steeds dat er niet meer ingegaan wordt op moeilijkheden en tegenslagen die ngo’s tegenkomen in het zuiden. Volgens mij kunnen andere ngo’s veel meer leren van die negatieve ervaringen.”

Stel dat iemand de doelstellingen van deze ngo wil ondersteunen, welke score, van 1 tot 10, zou u deze organisatie geven om te bepalen of ze het waard is gesteund te worden?

“Ik wil hier opnieuw benadrukken dat het niet is omdat een ngo weinig info geeft dat deze organisatie slecht zou werken. Anderzijds getuigt het wel van maturiteit om de donateur en vooral de belastingbetaler eerlijk te informeren over de complexiteit van de projecten. Een zes dus.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Thierry Debels (°1968) is een Vlaams non-fictie-auteur over financiële onderwerpen en royalty watcher. Hij is master bedrijfseconomie gespecialiseerd in financiële economie. Hij publiceerde talrijke boeken over het koningshuis en won in 2016 een rechtszaak tegen Vredeseilanden over zijn boek 'Hoe goed is het goede doel'.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen