Vorig jaar werd de Mariagrot van Olsene (Zulte) grondig gerestaureerd. ‘Olsene Rotse’, zoals het bedevaartsoord in de volksmond genoemd wordt, kreeg op zondag 30 april 2023 een plechtige inhuldiging.
“In 1858 verscheen Maria aan Bernadette, en werd Lourdes al snel een belangrijk bedevaartsoord”, vertelt Paul Lapierre van de parochieploeg aan DPG Media. Maar Lourdes lag natuurlijk wel wat ver van Olsene.
De kasteelvrouw barones Maria-Coleta Surmont de Volsberghe, weduwe van Polydoor Piers de Raveschoot, wou de mensen van Olsene en omstreken de kans geven om Onze-Lieve-Vrouw dichter bij huis te vereren. Ze liet een Lourdesgrot optrekken op het kruispunt van de oude verbindingsweg tussen Kortrijk en Gent, en de Kasteeldreef.
Roomse gravin
Maria of Marie barones Surmont de Volsberghe (1829-1902) was een dochter van Karel Frans Peter Ghislain Surmont de Volsberghe en Therese Rodriguez d’Evora. Ze was ook gravin van het Heilig Roomse Rijk. Zij was getrouwd met Polydore Joseph Ghislain Piers de Raveschoot. Zij zijn getrouwd op 27 april 1852 te Gent; zij was toen 22 jaar oud.
In 1876 was de grot klaar en kwam Monseigneur Bracq, de toenmalige bisschop van Gent, ze inwijden. Vanaf toen kwamen heel wat mensen uit de regio Maria vereren en aanroepen. DPG Media: “In 1976 bestond de grot honderd jaar. Monseigneur Van Peteghem, toenmalige bisschop van Gent, kwam ze toen opnieuw zegenen.”
Dat werd uiteindelijk een echt volksfeest. “Er was een grote opkomst en zelfs een grootse processie door het dorp”, zegt Paul in de krant. Er waren heel wat belangrijke aanwezigen: de zusters van het klooster, toenmalig burgemeester Antoine de Mahieu en zijn echtgenote Michelle van de Werve de Schilde, en ook juffrouw Solange. Zij was de laatste bewoner Piers de Raveschoot van het kasteel. Nadat juffrouw Solange Piers de Raveschoot overleed, werd de gemeente Zulte eigenaar van de kasteeldreef en van Olsene Rotse.
Kasteel
De bouw van het huidige kasteel, opgetrokken in neorenaissancestijl, startte in 1854 en werd voltooid in 1859. De architect, Louis Minard uit Gent, had daarvoor de opdracht gekregen van het echtpaar baron en barones Polydore Piers de Raveschoot-Surmont de Volsberghe. Polydore had zes zonen van wie er vier burgemeester van Olsene werden. Onder hen was Stanislas Piers de Raveschoot, de vader van de laatste bewoonster, Solange Piers de Raveschoot (1909-2002).
Na haar dood kwamen er in Zulte (politieke) stemmen op om dit kasteel te kopen en in te richten als administratief centrum van de gemeente. Uiteindelijk kwam het in handen van een particulier en mede dankzij subsidies van de overheid kreeg het een grondige restauratie. Het ganse domein is enkel bij grote uitzondering toegankelijk voor het publiek, maar is wel te bezichtigen van op onder meer de N43.
Sedert 1995 is het kasteel erkend als monument, samen met het hele domein: twee paviljoenen in Spaanse stijl, de omwalling, de ijskelder en het neerhof. Twee aanpalende hoeven en de beukendreef werden mede in de bescherming opgenomen.
Meer over adel & koningshuis