Het Hof te Melis is een kasteel in het Vlaamse dorp Lippelo. Lippelo is een deelgemeente van de gemeente Puurs-Sint-Amands in de provincie Antwerpen. Lippelo was een zelfstandige gemeente tot aan de gemeentelijke herindeling van 1977.
In 1448 werd deze site voor het eerst vermeld en wel als Melisheim. Het was een leengoed van de heren van Grimbergen en werd toen al bewoond door adellijke families. Sinds de 18e eeuw was het in bezit van de familie de Beughem de Houtem. In 1961 overleed de laatste telg van dit geslacht.
Na het overlijden van burggravin van Eyll, weduwe van oud-burgemeester van Lippelo burggraaf de Beughem de Houtem, in 2004 werd het kasteel, volgens het testament van laatstgenoemde, eigendom van graaf Geoffrey de Pierrefeu, die het nog steeds bewoont.
Van Eyll
Anne-Marie van Eyll werd op 21 augustus 1900 geboren. Van Eyll is een Zuid-Nederlands adellijk geslacht. De familie van Eyll was in Gelderland al bekend in de dertiende eeuw. Godefridus van Eyll werd in 1279 genoemd als eigenaar van het kasteel De Berckt, gelegen tussen Kessel en Venlo in Limburg. In 1327 werd het goed door Tilman van Eyll verheven tot heerlijkheid. Tot op het einde van de zestiende eeuw was de familie van Eyll bekend als de rijkste van Barloo.
Huwelijk
In 1943 trad Van Eyll in Brussel in het huwelijk met graaf Arthur de Beughem de Houtem, de toenmalige bewoner van het kasteel Hof te Melis in Lippelo (Sint-Amands). Sindsdien voerde ze (ook) de titel van gravin. In 2000 is ze honderd geworden. Dat feest werd evenwel in mineur gevierd.
Burggraaf Arthur Charles de Beughem (1892-1961) is op zijn beurt de kleinzoon van Arthur Alphonse Ghislain de Beughem de Houtem (Brussel, 30 juni 1829 – 11 maart 1889). Deze laatste was een Belgisch politicus voor de Katholieke Partij. De Beughem is een Zuid-Nederlandse adellijke familie.
Gevallen
Dat verjaardagsfeest in 2000 verliep dus niet goed. Enkele dagen voor haar verjaardag was de gravin immers gevallen in het Lippelose rusthuis waar ze toen verbleef. Ze had haar heup gebroken. Ze moest naar het ziekenhuis voor verzorging. Daardoor moesten de bewoners van Lippelo de geplande feeststoet en de serenade voor de gravin afblazen.
De gravin kreeg toen van pastoor Vervloet van Sint-Amands zelfs de laatste sacramenten. Iets later was de eeuwelinge alweer in staat om vanop haar ziekenhuisbed het geschenk van de koninklijke familie te ontvangen uit handen van burgemeester Karel De Smedt en schepen Geert De Bleser van Sint-Amands. Ze overleed uiteindelijk enkele jaren later.