In 2003 schreef kunsthistoricus Philippe Farcy een interessant boek over 100 kastelen in ons land. Volgens Farcy zijn er in totaal wel 3.000. Het kasteel van Viane in Geraardsbergen is Farcy’s persoonlijke favoriet. “Ontzaglijk groot maar broos als porselein”, likkebaardt hij dan in De Tijd.
‘Een rocaillepareltje. Maar tegenwoordig (in 2003, td) komen de vensters naar beneden en bladdert de geschiedenis van de gevel af. Het park doet dienst als kampeerterrein en de oranjerie als buffet. Zo zie je maar hoe diep hoogmoed kan vallen. Een erfgenaam uit de familie die het pand vroeger bewoonde, liet het na jaren verkommeren over aan een man uit Antwerpen. Die kocht het met de bijgedachte het snel wat op te knappen en er dan veel geld uit te slaan. Dat was verkeerd gerekend. De renovatie kostte handenvol geld en sleepte genadeloos lang aan. Vorig jaar wisselde het voor de zoveelste keer van eigenaar. Hopelijk is het deze keer in goede handen.’
Viane
Het Kasteel van Blondel de Beauregard of kasteel van Viane is een 18e-eeuws kasteel met eigen domein in Viane, deelgemeente van Geraardsbergen. Het kasteel wordt voor het eerst vermeld in 1545. Van dit oorspronkelijke kasteel en bijhorende kapel zijn geen resten bewaard. Het huidige kasteel met bijhorend domein zijn voor het eerst te zien op een plan uit 1762.
Vanaf het midden van de 18e eeuw kwam het landgoed in handen van de baronnen Partz Devenish, die als bouwheer van het kasteel gezien wordt. De baronnen van Blondel de Beauregard werden via huwelijk eigenaar van het domein, die het bleven bewonen tot 1919. Zij brachten in de loop van de 19e eeuw verschillende aanpassingen aan het kasteel en lieten enkele gebouwen bijzetten, zoals de oranjerie die als feestzaal gebruikt wordt.
In 1919 kocht een landbouwer, Jan Poelaert, het kasteel met bijhorend domein op en verhuurde het als pachthof. Tijdens de Tweede Wereldoorlog deed het gebouw even dienst als tijdelijke verblijfplaats voor soldaten.Tussen september 1944 en augustus 1945 verbleven er Nederlanders uit het Betuwse dorp Opheusden die vluchten voor het oorlogsgeweld.
Een aantal jaren na de oorlog kreeg het goed zijn huidige bestemming van recreatiedomein met visvijver, camping, restaurant en feestzalen. Vandaag is het domein nog steeds eigendom van een telg van de familie Poelaert. Het kasteel zelf heeft een andere eigenaar en staat al enkele jaren leeg.
In de zomer van 2015 vond er een kleine brand plaats in het kasteel. Hoewel een kamer volledig uitbrandde bleef de schade aan het gebouw beperkt. Uit ooggetuigenverslagen bleek dat enkele spelende kinderen achter het incident zaten. In 2018 verplichtte de rechtbank de Nederlandse eigenaars het kasteel in zijn oorspronkelijke staat te herstellen. Op 31 januari 2020 woedde er een zware brand. Sinds enkele jaren is het kasteel eigendom van Cees Engel.
De Blondel de Beauregard de Viane
De Blondel de Beauregard de Viane was een oud-adellijk geslacht waarvan leden sinds 1816 tot de adel van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, later: Belgische adel behoorden en in 2009 uitstierf.
In 1554 verleende keizer Karel V aan de militair Jacques de Blondel, heer van Cuinchy, de persoonlijke titel van ridder.
Voor diens zoon Antoine werd in 1585 de heerlijkheid Cuinchy door koning Filips II verheven tot baronnie waarbij tevens de titel van baron bij eerstgeboorte werd verleend. In 1614 werd door aartshertog Albert aan de jongste zoon van de laatste, Louis de Blondel, de persoonlijke titel van ridder verleend.
In 1816 werd Eustache de Blondel de Beauregard de Viane, zoon van Jean-Baptiste de Blondel, heer van Beauregard (1737-1803), zich noemende baron, en Reine-Elisabeth de Partz (1747-1814), vrouwe van Viane, benoemd in de Ridderschap van Oost-Vlaanderen, in 1819 gevolgd door een acte van bewijs met de titel van baron. Uit de eerste adelslijst blijkt dat de titel van baron werd verleend op alle afstammelingen.
Meer over adel & koningshuis