Nadat Marc Van Ranst een ‘restaurantverbod’ kreeg in het Knokse restaurant ‘La Ciboulette’ reageerde die geïrriteerd en als door een wesp gestoken. Hij plaatste een negatieve Google review. Later vandaag paste hij de boodschap aan en eiste excuses van uitbater en chef-kok Xavier Ocet als voorwaarde om die review te verwijderen. PAL NWS sprak met Xavier Ocet: “Ik ben niet mediageil zoals mijnheer Van Ranst en ga niet in die polemiek meegaan”. Voor Ocet is de actie vooral symbolisch en niet persoonlijk. Al spaart hij zijn kritiek niet.

Op Twitter gaat Van Ranst intussen verder zijn gang en vindt hij dat hem niks te verwijten valt. “Acties hebben gevolgen”, schrijft Van Ranst onder meer aan Jong N-VA die het opnam voor de restaurantuitbater. Ook N-VA ondervoorzitter Lorin Parys ondersteunde de restaurantuitbater. “Ik heb La Ciboulette net 5 sterren gerecenseerd op Google. Omdat ik niet van bully gedrag houd. Doe je mee?”
La Ciboulette is een charmant klein restaurant gelegen aan het Oosthoekplein en de Bronlaan in Knokke-Heist. Aan het raam een bijna kubistische compositie in planken van wijnkisten. “Hier zijn de druiven koning en sommige van de 700 referenties van de briljante chef-kok en importeur (Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland), Xavier Ocet, hebben de veeleisende fijnproevers van het beroemde Amerikaanse tijdschrift Wine Spectator verleid. Resultaat: 2 “glazen” van de 3!”, lezen we op de website.
Om maar te zeggen. De ‘negatieve’ beoordeling door Vlaanderens ‘topviroloog’ maakt weinig indruk op Xavier Ocet. Het familierestaurant dat hij in 2007 overnam van zijn vader geniet al 37 jaar een uitstekende reputatie. Daar verandert het culinair advies van Van Ranst niets aan. Door de opvallende protestactie die door Van Ranst zelf pas echt viraal ging, en door de weinig begripvolle reactie van Marc Van Ranst kwam de chef-kok in het oog van de storm terecht.
N-VA verdedigt restaurantuitbater
Intussen gaven heel wat Vlamingen de restaurateur een duwtje in de rug. Op Google steeg de gemiddelde score voor het restaurant sinds de negatieve beoordeling door Van Ranst op enkele uren tijd van 4.0 tot 4.7 sterren. Ook de negatieve rating van Van Ranst zou door heel wat gebruikers zijn gerapporteerd.
Dat is onder meer het gevolg van een steunactie waartoe Jong N-VA en ondervoorzitter Lorin Parys toe opriepen. Dat vond Marc Van Ranst dan weer zelf niet kunnen: “Politiek doen door partijleden op te roepen ‘fake reviews’ te plaatsen voor een restaurant dat mensen beschimpt en uitsluit door foto’s voor hun vitrine te plaatsen… Zo bouwt Jong N-VA aan dat nieuwe warme inclusieve Vlaanderen. De toekomst is verzekerd”
Inmiddels is het restaurant op Google (tijdelijk) niet meer terug te vinden. Mogelijk is dat ten gevolge van de meldingen van de negatieve recensie en/of door de plotse toename van de ratings.
“Van Ranst noemt zich viroloog maar zegt nu een keer A dan weer een keer B”
Door zijn ‘restaurantverbod’ dat aan de ramen van zijn restaurant hangt als protest tegen de beslissingen van politici en experts haalde Ocet die zelf niet op sociale media actief is haalde Ocet zich de toorn en woede van Marc Van Ranst op de hals. Die reageerde met een negatieve recensie. Hoewel Van Ranst volgens Ocet nog nooit een voet in het restaurant heeft binnengezet.
Desalniettemin inspireerde de actie van Van Ranst die de foto zélf deelde op Twitter heel wat van zijn fans om zijn ‘wraakactie’ te ondersteunen. Maar dat draaide enigszins anders uit. Heel wat Vlamingen blijken begrip te hebben en tonen en ook uit politieke hoek kwam er begrip en sympathie voor het initiatief van Ocet.
“Ik ben niet mediageil zoals mijnheer Van Ranst en ga niet in die polemiek meegaan”, zegt Ocet beheerst, wanneer we hem vragen of hij overweegt aan Marc Van Ranst excuses aan te bieden. “Ik spreek voor alle restaurants in Knokke en in heel België die intussen negen maanden gesloten zijn. Van Ranst noemt zich ‘viroloog’, maar zegt nu een keer A dan weer een keer B. Een lockdown wanneer het past voor Van Ranst. Tegelijk zitten treinen naar de kust bomvol en kan je met 250 man winkelen in Delhaize. Is dat allemaal coronaproof?”
“Van Ranst die op een markt in Izegem bier staat uit te delen, mag ik me daar vragen bij stellen?”
De frustratie zit diep bij de eigenaar en de chef-kok van La Ciboulette : “Wij zijn nu intussen al negen maanden dicht, maar toch blijven de coronacijfers maar stijgen. Ligt het dan aan de horeca? Volgens mij niet. Het wordt tijd dat de Belgische staat zich laat adviseren door echte experten.”
Hij neemt vooral aanstoot aan het gedrag van politici en experts die de burgers strenge regels opleggen maar daarbij zelf niet altijd het goede voorbeeld geven. “Met alle respect voor premier De Croo, maar met nieuwjaar houdt hij met zijn partij een nieuwjaarsreceptie met een bandje en zet dat op instagram. En wij moeten dat allemaal maar slikken?”, klinkt het.
Niet alleen de coronamaatregelen, maar ook het afdwingen ervan stuit op onbegrip bij de restaurateur. “Kinderen van veertien jaar die een feestje vieren moeten in Antwerpen een nacht in de cel blijven zitten. Terwijl mijnheer Van Ranst op een markt in Izegem bier staat uit te delen. Mag ik me daar vragen bij stellen?”
Ludieke actie tegen “mensen die ons werk afnemen”
Een persoonlijke actie is het initiatief naar eigen zeggen volgens Ocet niet. “Ik heb daarom een ludieke actie gevoerd en gezegd dat de verantwoordelijken daarvoor bij mij niet binnenkomen. Als u bij mij komt eten en u bestelt een filet pur ‘bleu’ maar je krijgt hem ‘bien cuit’, dan gaat u ook reclameren.”
“Mijn actie is ludiek en gericht tegen de mensen die ons werk afnemen. Van Ranst en de politici ontvangen iedere maand netjes hun loon. Wij helaas niet. Wij krijgen een kleine vergoeding. Maar in januari was dat net niet voldoende om alle kosten te dekken.”, benadrukt hij.
“Wij zitten nu al negen maanden zonder werk. En de cijfers blijven maar stijgen dus ik geloof niet dat we de eerste mei open zullen mogen gaan. Ik denk dat niemand in de sector er nog een goed oog op heeft. Vandaag is het omwille van het coronavirus, wat als er binnen zes maand een nieuw virus of een andere variant opduikt. Moet dan opnieuw alles dicht omdat men niet weet wat gedaan?”, vraagt hij zich af.
De Belgische overheid schiet volgens hem tekort op diverse vlakken. “Israël is intussen zo goed als volledig gevaccineerd. Maar waar staan wij met de vaccinatie ondertussen? De vaccins zijn in Europa gemaakt, maar Israël is wel al volledig gevaccineerd. Hebben wij dan een goed beleid?”
Dat België de Europese vaccinstrategie volgt begrijpt hij niet. “Denemarken ligt toch ook in Europa, en ook Engeland staat al veel verder dan wij, net als veel andere Europese landen die verder staan met de vaccinatie dan België. Zelfs Wallonië staat met 11,9% iets verder dan Vlaanderen met 11,7%.”

Horeca gebroodroofd
Een zicht op de financiële status voor het eerste kwartaal durfde Xavier nog niet te maken. “Het restaurant is van mijn vader sinds 1979. Het is om te wenen dat ik zo moet verder leven. Dit is een noodkreet van al de restaurateurs. Een restaurant is niet alleen de huur, maar ook de rekening van gas, water, elektriciteit, RSZ. Ook onze personenbelasting blijft. Dat is niet correct.”
“Het gaat mij er ook niet om mijnheer Van Ranst of mijnheer De Croo of mijnheer Vandenbroucke persoonlijk te discrimineren. Ik wil gewoon dat men zich bewust is van de feiten.”
“Wij willen als horeca-uitbaters vooral een eerlijker beleid. Laat politici zoals De Croo, net zoals wij eens hun wedde niet opnemen, totdat alles opgelost is. Eigenlijk worden wij gebroodroofd. De topmaanden zijn we dicht, kerstvakantie, paasvakantie.”
Ocet voelt zich enigszins gesterkt door het vonnis van de correctionele rechtbank van Brussel van woensdag. “Een rechtbank dreigt nu de coronamaatregelen op te heffen, maar de regering gaat in beroep. Ik ben dus niet de enige met kritiek.”

Koken met liefde
“Hoe lang nog moeten wij als makke lammetjes niets doen en toekijken? We mogen niks zeggen, enkel luisteren en braafjes knikken. Ik heb die drie mensen op die affiche gezet omdat ik er ook gewoon geen zin meer in heb. Ik kook met liefde. En zou u als normale mens nog zin hebben om met liefde te koken voor mensen die u negen maanden lang gebroodroofd hebben? Neen toch?”
“Van Ranst heeft me nu al maar één op vijf gegeven. Als ik voor hem moet koken zal het wellicht nog minder zijn. Ik heb ook echt geen tijd om me bezig te houden met sociale media zoals hij.”
“Ik kan niet begrijpen dat een ‘topviroloog’ een ster geeft als review terwijl ik niet eens weet of hij hier ooit geweest is. Dit jaar alvast niet. Die man heeft dan een voorbeeldfunctie voor ons land?”
Ocet ergert zich aan het gevoerde beleid en stoort zich dat tijdens de zomermaanden geen reisverbod is ingevoerd. “Zij hebben in juli en augustus opnieuw alle grenzen open gedaan en wij betalen de rekening. Dat noem ik persoonlijk een wanbeleid.”
Hij vindt ook dat er te weinig actie komt vanwege Horeca Vlaanderen. “In 1968 zou het geen waar zijn geweest. Iedereen was al lang op straat in opstand gekomen. Maar we zijn intussen een politiestaat geworden waar kinderen van veertien worden opgesloten voor een ‘lockdownfeestje’.”
“Wie gelooft dat horeca op 1 mei opengaat?”
Ocet wijst op de extra verliesposten die elke sluiting met zich mee brengt. “De vrijdag voor de sluiting zaten onze frigo’s boordevol voedsel. En maandag moesten we dicht. Alle voorraden die je moet weggooien, ook allemaal op onze kosten hé.”

Hij wil vooral een krachtig signaal geven dat de horeca niet meer akkoord is. “Ze moeten echt eens durven nadenken over hun beslissingen. Niet zomaar beslissen toe, open, toe… Mijnheer De Croo heeft enkele dagen terug beloofd dat de restaurants open gaan op 1 mei. Wie gelooft daar nog in, nu de cijfers blijven stijgen? Wij zijn ook geen kledingzaken. We moeten opnieuw onze aankopen beginnen te doen. Maar altijd blijft de vrees dat De Croo plots zal zeggen, ha we gaan toch niet open. Wat moet ik dan weer doen met al dat eten?”
Het wordt volgens Ocet dan ook dringend tijd dat de focus ligt op vaccinatie. “Mijn vraag is waar blijft men met die vaccinaties eigenlijk? Dat is toch een groot wanbeleid? Meer en meer mensen worden deze situatie beu. Mensen zitten in een mooie gevangenis waar je alle dagen enkele uren mag gaan wandelen.”
Volgens mij ligt het probleem op plaatsen waar heel veel volk is. Niet in een restaurant waar je gedesinfecteerd wordt bij het binnenkomen, waar er een goed verluchtingssysteem is en waar je bij elke verplaatsing een mondmasker moet aandoen.”
Dat er met de contactopsporingsgegevens nooit iets gebeurd is, is eveneens een doorn in het oog van Ocet. “Het bijhouden van die gegevens. Dat heeft de horeca enorm veel werk gekost en administratie. Daar heeft nooit iemand naar gevraagd. Waarom hebben we dat dan moeten doen?”
Ocet benadrukt dat politici en experten een voorbeeldfunctie hebben. “En als je maatregelen met dergelijke gevolgen neemt, zorg dan dat je ze kan onderbouwen met feiten”, besluit hij.
Op Twitter inspireerde het ook iemand tot een satirisch filmpje. Hoeveel sterren de vertolking kreeg als beoordeling door Marc Van Ranst is voorlopig onduidelijk.









Had ik een restaurant, hij mocht er ook niet komen eten.
Lovenswaardig initiatief! Nu nog een Vlaamse naam voor zijn restaurant en hij heeft een klant bij!
uitbater heeft humor marx van ranst daarentegen ???