Vlaamse begroting kleurt bloedrood, maar tekort kleiner dan voorzien

Foto: Photonews. Vlaamse begroting kleurt bloedrood, maar tekort kleiner dan voorzien

Binnenland politiek

Vlaamse begroting kleurt bloedrood, maar tekort kleiner dan voorzien

Pieter Van Berkel

De Vlaamse begroting ging vorig jaar stevig in het rood en heeft een tekort van 6,15 miljard euro. Dat tekort is wel kleiner dan vorig najaar werd voorzien. “Geen reden tot juichen”, vindt Vlaams minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA).

Uit een nieuw uitvoeringsrapport van het monitoringcomité blijkt dat het Vlaamse begrotingstekort 707,9 miljoen euro minder bedraagt dan vorig najaar werd voorzien.

“Geen reden tot juichen”

Allereerst blijken de inkomsten beter mee te vallen. Zo zijn de inkomsten uit het verkooprecht 161 miljoen euro hoger dan aanvankelijk werd geschat. Daarnaast werden niet alle extra kredieten voor de aanpak voor de crisis benut. Bij de economische steunmaatregelen werd zo’n 300 miljoen euro niet aangewend. Het heropenen van de niet-essentiële winkels op 1 december, waardoor minder steunaanvragen werden ingediend, wordt als verklaring daarvan aangevoerd.

Er waren ook minder reguliere uitgaven dan voorzien omdat de coronacrisis enkele werken vertraagde, bijvoorbeeld aan schoolgebouwen. Ook de dienstencheques bleven onderbenut, waardoor 133 miljoen euro minder werd uitgegeven.

Vlaams minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA) noemt het nieuws “uiteraard geen reden tot juichen”. “Onze begroting blijft bloedrood kleuren, en de uitdaging de komende jaren is enorm”, klinkt het. “Elke verandering – in groeicijfers, coronamaatregelen en steunmechanismen – zorgt voor een enorme impact op de begroting. Gelukkig hebben we in Vlaanderen een voorzichtige begrotingstraditie.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen