Rekenhof onderzoekt 16,5 miljoen euro aan te dure uitgaven Kamer: “Mocht het een bedrijf zijn, was het al lang failliet”

Tom Van Grieken en Alexander De Croo in de Kamer. Photonews

Binnenland politiek

Vlaamse regering deelt dit jaar 13,3 miljard euro subsidies uit

Anton Schelfaut

De Vlaamse regering wil dit jaar voor 13,3 miljard euro aan subsidies uitdelen. Dat blijkt uit berekeningen van Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA).

“Er is in Vlaanderen een problematische subsidiecultuur”, zegt Matthias Diependaele in De Tijd. “Dat moet aangepakt worden.”

“We moeten ons een dubbele vraag durven te stellen”, aldus Diependaele. “Moet dit doel of deze organisatie nog wel een subsidie krijgen? En, vooral, wordt dat geld wel nuttig besteed om een maatschappelijk doel te bereiken? Misschien is er een betere manier of kan het zonder of met minder subsidie.”

Uit een doorlichting van de Vlaamse begroting blijkt dat de Vlaamse regering dit jaar voor 13,3 miljard euro aan subsidies wil uitdelen. Het merendeel daarvan – ongeveer 3,8 miljard euro – vloeit naar de lokale besturen, hoofdzakelijk vanuit het Gemeentefonds.

De lokale besturen besteden jaarlijks 190 miljoen euro aan premies, subsidies en toelagen voor verenigingen, burgers en ondernemingen. Dat blijkt uit een voorlichtingsrapport van Audit Vlaanderen uit 2019. “Omgerekend is dat ongeveer 29,23 euro per inwoner, met uitschieters tot bijna 90 euro”, zo staat te lezen in het rapport.

De beleidsdomeinen werk en sociale zekerheid zijn goed voor 2,7 miljard euro. Daarvan gaat 1,3 miljard euro naar de dienstencheques. Welzijn, volksgezondheid en gezin krijgen subsidies voor een bedrag van 2,1 miljard euro. Daarna volgen onderwijs en vorming, waarvoor 1,4 miljard euro wordt vrijgemaakt.

Subsidiedatabank

Diependaele hoopt tegen het einde van het jaar een subsidiedatabank klaar te hebben. Op die manier wil hij een beter zicht krijgen op de wirwar aan subsidiestromen. De databank is onderdeel van een bredere oefening om de Vlaamse overheidsfinanciën tegen het licht houden in een spending review. Met de invoering van een subsidiedatabank en een uitgavennorm wil de minister de Vlaamse begroting beteugelen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

6 gedachten over “Vlaamse regering deelt dit jaar 13,3 miljard euro subsidies uit”

  1. ““Er is in Vlaanderen een problematische subsidiecultuur”, zegt Matthias Diependaele in De Tijd. “Dat moet aangepakt worden.” Werkelijk??? Hoelang is de NVA al in de meerderheid in de Vlaamse regeringen? Het is enkel met de affaire Kaouakibi dat er nu aandacht aan wordt gegeven, zo niet kraaide er geen haan naar!

  2. Subsidiekraan DICHT, zeker naar dat PoCo-propaganda gedoe en die onproductieve geldverslindende Multicultureluurse Industrie die niks maar dan ook niks bijdraagt tot het BNP, zeker bij de huidige ijselijk kapseizende Begroting en het trieste vooruitzicht ooit de enorme financiële put te moeten delgen, gegraven door het al te kwistig subsidies rondstrooien om vruchteloos te pogen de Covid-19 draak te paaien. “Koken kost geld” en poffen ook.

Plaats een reactie

Delen