N-VA neemt roer over in Sint-Truiden: Veerle Heeren (CD&V) laat zich voor onbepaalde tijd vervangen

Eerste Schepen Jelle Engelbosch (N-VA) wordt plaatsvervangend burgemeester in Sint-Truiden. Foto: Jelle Engelbosch/Sint-Truiden.

Binnenland politiek

N-VA neemt roer over in Sint-Truiden: Veerle Heeren (CD&V) laat zich voor onbepaalde tijd vervangen

Kristof Luypaert

Opmerkelijke plotwending in Sint-Truiden. Nadat vanavond burgemeester Veerle Heeren (CD&V) in de gemeenteraad voor het eerst toegaf dat ze een fout gemaakt had door zichzelf vroegtijdig te laten vaccineren kondigde ze ruim een uur na afloop van de gemeenteraad dan toch aan een stap opzij te zetten. Heeren blijft wel officieel aan als burgemeester, maar zal “voor onbepaalde tijd een time-out nemen”. Haar bevoegdheden worden tijdelijk overgedragen aan eerste schepen Jelle Engelbosch van N-VA die waarnemend burgemeester wordt.

https://redactie.palnws.be/2021/05/veerle-heeren-cdv-houdt-voet-bij-stuk-en-weigert-op-te-stappen/

Zowel coalitiepartners N-VA als Open Vld spraken zich vanavond in de raadszitting publiek zeer kritisch uit tegenover Heeren. Burgemeester Veerle Heeren gaf maandagavond op de gemeenteraad toe dat ze de namen van 13 mensen uit haar directe omgeving voor een vaccinatie tegen het coronavirus heeft doorgegeven. De Truiense gemeenteraad stemde daarop unaniem dat Heeren de deontologische code heeft overtreden.

Zowel haar eigen partij als de coalitiepartners N-VA en Open Vld behouden echter het vertrouwen in de burgemeester. De gemeenteraad keurde ook unaniem een motie goed waarin staat dat ze een “ernstige deontologische fout” beging. Enkel de Vooruit-fractie eiste het ontslag van Heeren.

https://redactie.palnws.be/2021/05/n-va-schepen-verhoogt-druk-op-veerle-heeren-dit-schouwtoneel-moet-vanavond-stoppen-onze-inwoners-verdienen-beter/

Veerle Heeren overleeft gemeenteraad

Tijdens de gemeenteraad gaf burgemeester Heeren toe dat ze in totaal dertien namen had doorgegeven van kennissen en naasten – onder wie haar zoon en zus – om in te enten met overschotten van het lokale vaccinatiecentrum. Volgens Heeren ging het geenszins over corruptie en handelde ze in eer en geweten. De teneur bij de lokale coalitiepartners leek er een te zijn van slaan en zalven.

Zowel Hilde Vautmans (Open Vld) als eerste schepen Jelle Engelbosch (N-VA) spraken publiek hun afkeuring uit voor het gedrag van Heeren. Tegelijk benadrukten ze ook dat ze onbestuurbaarheid wilden vermijden. Een motie van oppositiepartij Groen die vroeg om tijdelijk een regeringscommissaris aan te stellen werd meerderheid tegen oppositie weggestemd.

De motie van Vooruit waarin een deontologische fout door de gemeenteraad werd vastgesteld raakte dan weer wel unaniem goedgekeurd. Heeren besloot de gemeenteraad met te zeggen dat ze de boodschap begrepen had en dat ze de audit afwacht die Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) eerder al aankondigde.

Pas uur na gemeenteraad kondigt Heeren haar vervanging aan

Zowel Heeren als de coalitiepartners leken op die manier dus de politieke storm achter zich te laten. Nochtans zou vooraf zijn afgesproken dat Heeren een ’time-out’ zou nemen. Maar vooral was afgesproken dat ze dat ook zelf zou bekendmaken tijdens de gemeenteraad. Heeren van haar kant zou die communicatie pas echter dinsdag hebben willen doen.

Toen dat echter niet gebeurde communiceerde N-VA dan maar zelf over het nieuws. Eerder vandaag liet Jelle Engelbosch (N-VA) al duidelijk verstaan dat het voor de N-VA fractie lang genoeg had geduurd en dat “na vanavond het schouwspel moest stoppen”. Maar de Truiense coalitiepartners moeten duidelijk de kelk tot op de bodem ledigen.

In een persbericht zegt Heeren dat ze zich de komende tijd “100% ter beschikking stelt” om te antwoorden op de Vlaamse audit. Ze zal tijdelijk door eerste schepen Jelle Engelbosch (N-VA) als burgemeester van Sint-Truiden worden vervangen. Ontslag nemen doet Heeren niet, Engelbosch wordt ‘waarnemend burgemeester’.

Erg fraai oogde het schouwspel allemaal niet. Een constante blijft echter de Truiense politieke situatie typere. Opnieuw zorgde de communicatie van Heeren voor spanningen binnen de meerderheid. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

11 gedachten over “N-VA neemt roer over in Sint-Truiden: Veerle Heeren (CD&V) laat zich voor onbepaalde tijd vervangen”

 1. Wat is me dat nu weer voor een halfslachtige maatregel! Typisch voor de tsjeven. Dat de blauwzakkenvullers dat spelletje meespelen, was te verwachten: foefelen zit in het DNA van hun minipartijtje met de grote smoel. Maar dat de zogezegd Vlaams-nationalisten zich omwille van een illusie van macht tot dergelijk miserabel schouwspel lenen, brengt de N-VA op hetzelfde bedenkelijk niveau als de CD&V en de OpenVLD.
  Wat mevrouw Heeren zelf betreft: wanneer ze zo bang is om te sterven dat ze zich raprap laat inenten tegen ik-weet-niet-welk-virus, mag ze zich van mij gerust om de haverklap laten prikken. Ik zal ook nooit de steen gooien naar mensen die een mondvod dragen uit angst.

 2. ‘Een deontologische fout’?
  Doen wat het voorhoofd doet rimpelen en nadien het medisch geheim inroepen en de fout verleggen.
  Van een vicieuze strategie gesproken.
  Ze had evengoed de mensen van de Stationsstraat kunnen voortrekken om geen spuiten te laten verloren gaan.

 3. Deze saga gaat zowel cd&v ,open vld en N-va bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2024 stemmen kosten. Want dit blijft in het geheugen van de brave Sint-Truidenaar.

 4. Ben toch eens benieuwd wie van de ministers, partijvoorzitters, parlementariers, grootgeldverdieners, europese mandarijnen nog niet ingeent is? Toch niet alleen Coucke zeker.of is hij de enige die er durft voor uitkomen. En onderwijl verdwijnt het schandaal van het blauwe fabriekske weer naar de achtergrond.

 5. Enerzijds is ze burgemeester -Anderzijds is ze voorlopig geen burgemeester. In Sint-Truiden zijn er nu drie tsjevenpartijen: CD&V, OVLD en N-VA. Mijn advies aan de tsjeven, maak een cartel. Aan de andere partijen leg een cordon rond de drie hypocriete tsjevenpartijen.

 6. Ik heb die zaak al een tijd gevolgd.
  Maar ja, ik ben niet van de streek en bovendien woon ik in Portugal.
  Daarom twijfelde ik of ik er iets ging over zeggen.
  Vooruit dan maar : ik vind de hele zaak verschrikkelijk overtrokken.
  Politiekers worden verondersteld verantwoordelijke mensen te zijn
  die hun werk naar best vermogen uitvoeren.
  En zie me nu dat kluwen van comedianten en hun commentaren over
  die burgermeester(in). En die verontwaardiging over wat ze deed.
  Het is toch een gekend feit dat zij die aan de vleespotten zitten
  van de gelegenheid gebruik maken om privileges binnen te rijven.
  Was de hele zaak niet aan het licht gekomen…..dan had er geen haan naar gekraaid!
  Nog veel plezier ermee.

Plaats een reactie

Delen