Politie ontdekt 10 miljoen euro cocaïne in Braziliaanse fruitsaptanker na tip Australische politie

Haven van Gent. Foto: Photonews

Uncategorized

Politie ontdekt 10 miljoen euro cocaïne in Braziliaanse fruitsaptanker na tip Australische politie

Kristof Luypaert

In de Gentse haven is op maandag 21 juni opnieuw een gigantische drugslading ontdekt op een fruitsapboot. De cocaïne zat verborgen in drie grote samengebonden zakken verborgen in een zeekast onder de waterlijn van het schip. De straatwaarde van deze drugs bedraagt ruim 10 miljoen euro.

Op maandag 21 juni controleerde de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Oost-Vlaanderen, samen met de Belgische Douane, de Scheepvaartpolitie en het duikteam van de Nederlandse Douane, een schip dat sinaasappelsap in bulk vervoerde vanuit Santos, Brazilië, naar de Gentse haven (North Sea Port).

De Australische federale politie had in het kader van een lopend onderzoek nuttige informatie bezorgd aan de FGP Oost-Vlaanderen. In samenspraak met het parket van Oost-Vlaanderen is beslist over te gaan tot een grondige controle van het schip bij aankomst in de haven.

Drugs verborgen onder de waterlijn

Bij deze controle kregen de politiediensten hulp van de Belgische Douane en de Scheepvaartpolitie, twee diensten die gespecialiseerd zijn in het doorzoeken van schepen. Om de buitenzijde van het schip te onderzoeken deed de politie beroep op de Nederlandse Douane. Die kwam ter plaatse kwam met een gespecialiseerd duikteam.

Dankzij de nederlandse expertise zijn er drie zwarte zakken ontdekt die in de zeekasten van het schip waren aangebracht. Deze ‘zeekasten’ zijn openingen onder water, waarlangs zeewater wordt opgepompt om ballasttanks te vullen, of voor de koeling van de machinekamer.

Uit verder nazicht bleek dat de zakken gevuld waren met cocaïne, die waterdicht verpakt zat. Het totale gewicht van de drugsvangst bedroeg 216 kilo, goed voor een totale straatwaarde van meer dan 10 miljoen euro.

Nog geen aanhoudingen in België

Het onderzoek naar de bende die dit transport organiseerde is lopende, zowel in België, als in Brazilië en Australië. In Australië zijn 2 verdachten opgepakt door de Australische federale politie. Ze zijn verdacht van internationale drugsmokkel en lidmaatschap van een criminele organisatie.

Aan Belgische zijde zijn nog geen aanhoudingen verricht. In het belang van het onderzoek geeft het parket hierover geen verdere informatie.

Ook in het verleden (2016, 2017 en 2019) zijn er al drugs aangetroffen op verschillende fruitsaptankers. De drugs zaten toen verborgen bij de bemanning, in containers, tot zelfs in vaatjes fruitsap.

Ook op andere bulkschepen naar de Gentse haven (bijvoorbeeld geladen met kolen) zijn al regelmatig drugs aangetroffen. Ook die zaten steeds verborgen tussen de lading of aan de buitenkant van het schip. De goede samenwerking tussen Scheepvaartpolitie, Douane en FGP heeft er telkens toe geleid dat deze ladingen konden onderschept worden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

2 gedachten over “Politie ontdekt 10 miljoen euro cocaïne in Braziliaanse fruitsaptanker na tip Australische politie”

  1. “Het onderzoek naar de bende die dit transport organiseerde…”
    Ik stel me dan de vraag: waarom dit al bekend maken???
    Moeten de bendeleden de kans krijgen om zich uit de voeten te maken???

Plaats een reactie

Delen