Guy D'haeseleer (Photonews)

Guy D'haeseleer (Photonews)

Binnenland politiek

679 meldingen van illegale tewerkstelling in 2020

Pieter Van Berkel

Dienst Vreemdelingenzaken kreeg in 2020 679 meldingen van tewerkstelling van illegalen. Daarvan werden in slechts 121 dossiers de werkgevers ook effectief aansprakelijk gesteld. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Belang-Senator Guy D’haeseleer opvroeg bij staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V).

In 2020 werd Dienst Vreemdelingzaken (DVZ) op de hoogte gebracht van 679 gevallen van illegale tewerkstelling. In 121 gevallen, of 17,8 procent van het totaal, werden er stappen ondernomen om de repatriëringskosten van de betrokken illegalen terug te vorderen.

Een terugvordering kan gebeuren als er een veroordeling is voor illegale tewerkstelling, als er een minnelijke schikking getroffen wordt door de arbeidsauditeur of als de betrokken werkgever een administratieve geldboete opgelegd krijgt door de bevoegde instanties. Tot slot kan dit ook gebeuren op initiatief van DVZ.

DVZ gaat pas na repatriëring over tot een terugvordering. Volgens het Vlaams Belang kan men daaruit afleiden dat een effectieve uitzetting eerder uitzonderlijk is.

In 2020 werd op die manier 925.385 euro teruggevorderd, zo’n 7,647 euro per repatriëring. In datzelfde jaar werd echter slechts 183.392 euro, of 14,9 procent, van dat bedrag effectief geïnd. De terugvorderingen kunnen volgens Mahdi om verschillende redenen geseponeerd worden. Zo kunnen de bevoegde instanties oordelen dat de inbreuken onvoldoende bewezen geacht worden. Ook bij faillissementen wordt de terugvordering geseponeerd.

Kordater optreden tegen illegale tewerkstelling

Het Vlaams Belang wil dat er kordater wordt opgetreden tegen illegale tewerkstelling. “Het blijkt inderdaad dat heel wat van die terugvorderingen om diverse redenen uiteindelijk zonder meer wordt geseponeerd”, zegt D’haeseleer. “Dit is onaanvaardbaar.”

“Illegale tewerkstelling is zowel schadelijk voor de ondernemers die zich wel aan de wet- en regelgeving houden omdat zij daardoor tegen oneerlijke concurrentie moeten opboksen, als voor de overheidsfinanciën die daardoor inkomsten moeten derven”, zegt de Senator. “Wij hebben er dus alle belang bij om dat op een krachtdadige manier te bestrijden. Voor paars-groen is dit evenwel duidelijk geen prioriteit: die pakt liever de eerlijke ondernemers en de man in de straat aan dan wie fraudeert en daardoor de gemeenschap benadeelt. Wij zijn echter van mening dat dit soort criminaliteit harder moet bestraft worden, niet enkel met een repatriëringskostenvergoeding, maar tevens met stevige boetes.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen