INTERVIEW. Bart Dochy (cd&v): “Dat stikstofdecreet van N-VA en Open Vld was ofwel kwade wil, ofwel domheid”

INTERVIEW. Bart Dochy (cd&v): “Dat stikstofdecreet van N-VA en Open Vld was ofwel kwade wil, ofwel domheid” - Photonews

Binnenland politiek

Van Langenhove: “Weg naar de vrijheid blijkt weg naar de dictatuur”

Simon Segers

Kamerlid Dries Van Langenhove heeft in het federaal parlement zijn onvrede geuit over het coronabeleid van de regering. Hij verzet zich uitdrukkelijk tegen het coronapaspoort en de pandemiewet die op tafel ligt.

Van Langenhove verwees naar Marc Van Ranst die zonder masker gespot was op een dansfeest. “Van die noodtoestand valt eigenlijk niet zo heel veel te merken”, concludeerde hij. Het Kamerlid argumenteerde ook dat Sciensano, het federaal onderzoekscentrum voor de volksgezondheid, de brug maakte voor het verlengd weekend. De politici die mondmaskers dragen en afstand houden in het parlement doen dit ook maar voor de schijn volgens Van Langenhove: “Een kamer verder zitten ze hier vlak naast elkaar aan dezelfde tafel te keuvelen. Geen mondmasker te bespeuren.”

Obesitas en ongezonde levensstijlen

“Geef het toch gewoon toe collega’s. Er is een virus, de volksgezondheid staat onder druk, maar is er een ‘epidemische noodsituatie’ die dermate ernstig is dat het parlement buitenspel gezet moet worden en de regering moet werken via volmachten?” Van Langenhove pleit voor meer investeringen in de zorg en een focus op de bestrijding van obesitas en ongezonde levensstijlen. “De grootste co-morbiditeiten voor het coronavirus”, aldus het Kamerlid. Hij verwijt de regering een gebrek aan maatregelen en sensibilisering die de volksgezondheid ten goede komen.

Totale aanslag op de democratie

“De weg naar de vrijheid blijkt de weg naar de dictatuur. We zijn in de val gelokt. De Vlamingen zijn massaal gevaccineerd, bijna 95 procent van de volwassenen heeft zich laten inspuiten. Zij kregen in plaats van de vrijheid een pasjesmaatschappij waarbij de burgers elkaar moeten controleren en verklikken aan de overheid.” Van Langenhove noemt deze maatregelen “een totale aanslag op de democratie” door een regering die een minderheid van de Vlamingen vertegenwoordigt.

Alle parlementariërs die stemmen voor de afkondiging van de pandemiewet dragen een loodzware verantwoordelijkheid volgens het Kamerlid. “De burgers thuis zien dit misbruik en zij gaan niet vergeten dat jullie hier vandaag hun vrijheid en rechten afgeven aan een ondemocratische volmachtenregering. Mijn fractie stemt alvast tegen. Wij hebben als volksvertegenwoordigers de plicht om het volk te vertegenwoordigen en we gaan dit ook blijven doen”, besloot Van Langenhove.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

25 gedachten over “Van Langenhove: “Weg naar de vrijheid blijkt weg naar de dictatuur””

  1. Eindelijk een tekst die klaar en duidelijk zegt waar het op staat. Zowel Van Langenhove als Palnews verdienen hiervoor een pluim! Betreurenswaardig is dat quasi alle andere verkozenen en zeker de media andere (eigen-) belangen dienen en een autoritair beleid steunen in plaats van het volk dat zij beweren te vertegenwoordigen. Het vaccin van de vrijheid bewijst vandaag het vaccin van het grote bedrog te zijn! Maar niet vergeten…… “ loontje komt vroeg of laat om zijn boontje”.

  2. Als Van Ranst het voorbeeld geeft, mogen wij het volgen.

    Obesitas en ongezonde levensstijlen :
    Daar kan ik 2 antwoorden op geven :
    1) Gezonde voeding is duurder dan ongezonde voeding.
    2) Veel mensen kunnen gezonde voeding niet altijd (dagelijks) permiteren,
    omdat de ongezonde voeding beter in hun portemonnee past.

  3. Schijf per schijf worden onze Burgerlijke Vrijheden geamputeerd al enkele decennia lang . Wat rest er nog van onze eertijdse “Vrijheid van Meningsuiting” als activistische magistratuur, al of geen mogelijke Loge-pionnen, kritiek op een religie ,in casu de islam als vermeend “aanzetten tot haat” (sic) mag en kan kwalificeren ? Waarom zouden Economisch Productieven tot het BNP dan zo moeten blijven belastinggeld geneneren door hun productieve inzet, waaruit dergelijk overheidspersoneel veel te rijkelijk betaald wordt, zeker qua pensioen, zouden wij dan pure & onversneden masochisten zijn ?

  4. Ik vrees ervoor, als deze zelfverkozen regering parlementaire buiten spel zet ,wil dat ook zeggen dat de grondrechten geschaad worden waar geen democratische verkiezingen meer mogelijk zijn.
    In wezen herhaald de geschiedenis zich.

  5. “…obesitas en ongezonde levensstijl…” Ook Sam Brokken zei “de overheid zou beter investeren in gezonde voeding betaalbaar maken, en de informatie over gezonde voeding verstrekken. i.p.v dure vaccins aan te kopen.” Wat uiteraard niet wegneemt dat Dries hier weer voor de volle 100 % gelijk heeft. Mondmaskers in het openbaar, 1 kamer verder niets. Het is zoals op de werkvloer in verschillende sectoren.

  6. Gezonde voeding is NIET duurder dan ongezonde voeding maar door gebrek aan suikers minder gegeerd.
    Je gaat mij toch niet wijsmaken dat een peer, appelsien, appel, een rode kool, witte kool, spruiten, Witloof, wortelen duur zijn????
    In Vis zit selenium. In Spinazie ijzer…Water in plaats van Cola is zelfs goedkoper!!! En een kuur multivitaminen als je toch nog te kort er aan hebt valt ook nog mee qua prijs..
    Mensen kunnen toch wel onzin uitkramen hoor.
    Allemaal omdat het zogezegd lastiger is om verse groenten klaar te maken.
    Waar is deze motivatie promotie van de regering gebleven? Inheemse producten kopen is goed voor de lokale economie.
    Vaccins aankopen zijn deviezen die het land verlaten…

  7. Premier porno heeft altijd de mond vol van “onze westerse waarden” als hij het heeft over Polen en Hongarije..
    Waar zijn zijn “Westerse waarden” als hij (en vele West-Europese) het heeft over Corona?

  8. Het spijt mij Patrick, maar wat je stelt is pertinent onjuist. Het is een kwestie van luiheid die mensen drijven naar junkfood. Als je even uitrekent wat je betaalt aan junkfood kom je duurder uit dan aan verse groenten en vlees, komt daar nog bij dat bij junkfood allerlei ingrediënten zitten die we best als ongezond kunnen aanmerken.

  9. Klopt helemaal! De overheid zou gezond leven moeten stimuleren door gezonde voeding goedkoper te maken en niet overal nieuwe fast-foodketens toe te laten om te bouwen en mensen verslaafd te maken aan hun ‘eten’. Dan gaan we pas echt een daling in de cijfers zien!

  10. Een revolutie is niet hetzelfde als een staatsgreep. Een revolutie om de democratie te herstellen in België zie ik wel zitten. Helaas zal men niet veel kandidaten vinden vrees ik. Zeker niet bij de politiek, vakbonden, banken, KMO, multinationals en de neo-liberale persgroep. Vlaamse onafhankelijkheid komt er niet zolang N-VA weigert samen te werken met het Vlaams Belang. Gesteld dat N-VA (BDW) en zijn zionistische vleugel die onafhankelijkheid (nog) ziet zitten. Waarvan ik niet overtuigd ben. Waarom? Omdat het financiële gewicht van de Wetstraat zwaarder weegt dan het Vlaamse en omdat de Belgische zionisten niet verdeeld zijn door de taalgrens.
    Bij deze even de mythe ontkrachten als zou de Belgische revolutie van 1830 geleid hebben tot de onafhankelijkheid van België. De revolte georganiseerd door Franse militairen in burgerkledij in Brussel was niet beslissend op politiek of militair vlak. De Franse ambities om België te annexeren leidde wel tot internationalisering van het Belgisch probleem. Engeland startte onderhandelingen met Frankrijk, een Belgische delegatie en Holland. In 1831 maakte Holland, na tevergeefs gepalaver militair komaf met de Belgische rebellie, waarop Frankrijk een legermacht naar België stuurde en dreigde slaags te geraken met de Hollanders in de omgeving van Leuven. Hierop besliste Engeland om een compromis door te drukken: geen annexatie bij Frankrijk (vanwege de haven van Antwerpen) en geen herstel van het Nederlands koninkrijk (Holland inclusief België), maar wel de creatie een onafhankelijk en neutraal België met een Duitser in loondienst van Engeland als toekomstige Belgische koning. Om de druk op Holland op te voeren dreigde Engeland met een maritieme blocus. Quid de Belgische elite? Die was verdeeld. De liberalen (handelaars en industriëlen) bleven de fusie met Holland trouw en de adel, ambtenarij, de burgerij, clerus en republikeinen waren verdeeld tussen een factie voor “le retour à la France” en zij die de optie onafhankelijkheid genegen waren. Toen Talleyrand en de Belgische onderhandelaars in Londen, in Brussel, duidelijk maakten dat de optie (annexatie bij Frankrijk) niet haalbaar was, kozen de Belgen uiteindelijk eieren voor hun geld in ruil voor een liberaal democratische grondwet. Waren de doelstellingen van de rebellie nu ingevuld? De liberale burgerij bleef na de Belgische onafhankelijkheid nog tot 1839 actief ageren voor de hereniging van België met Holland. Toen werd Leopold I het beu en dreigde met rechterlijke vervolging en verbeurdverklaring van hun eigendommen, waarop de politieke onrust stopte. Amper acht jaar na zijn onafhankelijkheid gooide België zijn democratisch masker af.

  11. Patrick u heeft een punt. Gezonde voeding (suiker vrij/weinig vet) is inderdaad duurder. Rommelproducten hebben een grotere afzet en zijn dus goedkoper. Toevallig kunnen consumptie van suikers/koolhydraten en vetten leiden tot obesitas en diabetes.

Plaats een reactie

Delen