Foto: Shutterstock

Binnenland politiek

Defensie stopt gebruik Chinese routers uit vrees voor spionage

Wannes Neukermans

300 routers van het Chinese merk Huawei worden door het Belgische leger afgedankt, uit vrees voor spionage. Ons land beschuldigt China al langer van cyberaanvallen, dus men verwacht dat er in de toekomst nog meer Chinese technologie verbannen zal worden. Dat schrijft De Standaard.

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) gaf begin juni de opdracht om 300 routers uit voorzorg uit dienst te nemen. Binnen Defensie is er namelijk vrees dat die Chinese netwerkapparatuur gebruikt zou worden voor spionage. Die praktijken zijn in verschillende landen al bewezen. Zo kon het Huawei vanuit China telefoongesprekken afluisteren en had het toegang tot tapinformatie van het mobiele netwerk van het Nederlandse KPN. De Verenigde Staten bestempelden in het voorjaar van 2021 al vijf Chinese bedrijven als “een bedreiging voor de nationale veiligheid”. Het ging toen om smartphone- en andere communicatiefabrikanten Huawei en ZTE, radioproducent Hytera, Hikvision en Dahua. Die twee laatsten zijn wereldwijd de grootste verkopers van videobewakingscamera’s.

Cyberaanvallen

Begin dit jaar verstoorde een reeks cyberaanvallen op Defensie de werking van het Belgische leger. Zo konden er onder andere 26 dagen lang geen e-mails gestuurd worden. Militair personeel moest zich tijdelijk behelpen met alternatieven als WhatsApp en Messenger. Er zou geen informatie gestolen zijn, al is daar geen officiële bevestiging van. Nu zijn er ernstige aanwijzingen dat China achter deze aanvallen zat. Toen de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken in 2021 werd gehackt, was China eveneens hoofdverdachte nummer één.

(Lees verder onder het artikel.)

https://redactie.palnws.be/2022/01/cyberaanval-op-defensie-legde-mailingdiensten-kleine-maand-plat/

België beschuldigt officieel ‘Chinese hackersgroepen’ van de aanvallen. “Er wordt diplomatiek voorzichtige taal gebruikt. Maar het gaat wel degelijk om ­hackersgroepen die aan de Chinese overheid zelf zijn gelieerd, daar bestaat geen enkele twijfel over”, zegt Kenneth Lasoen, expert ­inlichtingendiensten aan de Universiteit Antwerpen.

N-VA-Kamerlid Michaël Freilich roept Defensie op om “stante pede een lijst op te stellen van zogenaamde hoogrisicoleveranciers en leveranciers van digitale apparatuur die banden hebben met landen als China of Rusland”. In West-Europa begint men steeds voorzichtiger om te springen met Chinese technologie. Zo kozen telecomoperatoren Proximus en Orange ook bewust niet voor Huawei voor de uitbouw van hun 5G-netwerk.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2021/05/na-de-cyberaanvallen-op-onze-overheidsdiensten-michael-freilich-pleit-voor-een-minister-van-cyberveiligheid/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

1 gedachte over “Defensie stopt gebruik Chinese routers uit vrees voor spionage”

Plaats een reactie

Delen