Op 24 november komen de Europese ministers van Energie opnieuw samen over de gezamenlijke aanpak van de energiecrisis. Op die datum zou er eindelijk een uitgepuurd akkoord moeten komen. Er is op dit moment dus nog steeds geen akkoord over het prijsplafond op de gasprijs, en volgens Belgisch energieminister Van der Straeten (Groen) komt dat omdat het voorstel nog steeds niet technisch is uitgewerkt. “Iedereen zit de hele tijd in het ijle te babbelen”, reageert ze.
Er wordt in Europa al lang gedebatteerd over een algemene aanpak van de energiecrisis, maar concrete oplossingen zijn er nog niet gekomen. Het gezamenlijk aankopen van gas, het opleggen van een plafond op de gasprijs – onder meer via een marktcorrectiemechanisme en een corridor – en het verankeren van de solidariteit tussen de lidstaten zijn enkele pistes die onderzocht worden.
Iberisch model
Momenteel toppen Spanje en Portugal via subsidies al de prijs van gas dat gebruikt wordt voor elektriciteitsproductie af. Het zogenaamde Iberische model moet volgens de Europese Commissie in gans Europa uitgerold worden, maar stuit toch op tegenstand. Frankrijk is er een uitgesproken voorstander van, maar verschillende andere landen zijn bang dat ze elkaars stroomverbruik – en dat van derde landen als het VK en Zwitserland – de facto zouden subsidiëren.
Landen als Frankrijk en België willen op korte termijn een prijsplafond, maar onder andere Nederland wil daarvoor eerst een grondige kosten-batenanalyse zien. “We maken ons zorgen over de leveringszekerheid voor Europa en willen dat dit soort maatregelen gepaard gaat met een meer bindende vraagreductie”, vertelt Nederlands minister Rob Jetten daarover. Tinne Van der Straeten geeft toe dat er nog wat afstand is tussen de verschillende landen. “Maar die afstand kan alleen overbrugd worden als er een concreet voorstel komt”, zegt ze. “We hebben nu genoeg rondjes gedraaid.”
In Spanje en Portugal topt men de prijs voor elektriciteitsproductie af, maar bijvoorbeeld in Nederland geldt er vanaf januari 2023 een prijsplafond op energie voor alle huishoudens en andere kleinverbruikers. Voor gas wordt het maximale tarief 1,45 euro per kuub tot een verbruik van 1.200 kuub. Voor elektriciteit wordt het maximale tarief verlaagd tot 0,40 euro per KWh en het maximale verbruik verhoogd tot 2.900 kWh. Alle verbruik daarboven wordt aan het gewone tarief betaald. Voor november en december ontvangen huishoudens een vaste korting op de energierekening van 190 euro per maand.
Lees ook:
Ik moet precies eens dringend gaan kakken….