Foto shutterstock: Terrorist steekt cipier neer 'uit vrees Belgische nationaliteit te verliezen'

Foto shutterstock: Terrorist steekt cipier neer 'uit vrees Belgische nationaliteit te verliezen'

Binnenland politiek

In 2022 verbleven 505 gedetineerden zonder verblijfsrecht in Brusselse gevangenissen

Wannes Neukermans

Maandelijks verbleven in de Brusselse gevangenissen Haren, Sint-Gillis en Vorst 505 gevangenen die eigenlijk geen verblijfsrecht hebben in België. Dat blijkt uit cijfers die Kamerlid Thomas Roggeman opvroeg bij bevoegd minister Van Quickenborne (Open Vld).

In België heeft meer dan 1 op 4 gedetineerden geen verblijfsrecht. En in de Brusselse gevangenissen Haren, Sint-Gillis en Vorst gaat het om bijna de helft van alle gedetineerden. “Een hallucinant aantal”, reageert Brussels parlementslid Mathias Vanden Borre (N-VA). In alle Belgische gevangenissen samen zaten vorig jaar gemiddeld 3201 gedetineerden zonder verblijfsrecht op ons grondgebied. Het gaat hierbij over personen zonder recht van verblijf, mensen met een inreisverbod, etc. Het overgrote deel van deze gedetineerden zijn Marokkanen, Algerijnen en Albanen.

Kosovo

N-VA pleit er al langer voor om meer in te zetten op de zogenaamde ‘tussenstaatse overbrengingen’. De Kamerfractie vraagt aan bevoegd staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) om daar werk van te maken. Want momenteel wordt slechts een derde van alle gedetineerden zonder verblijfsrecht die vrijgelaten worden, nadien teruggestuurd naar hun land van herkomst.

“Daarnaast zouden we ook kunnen doen wat Denemarken doet, een gevangenis voor hun illegalen uitbaten in Kosovo. Een sterker ontradingsmiddel is moeilijk denkbaar”, zeggen de N-VA’ers. Ze verwijzen hiermee naar het akkoord tussen Denemarken en Kosovo. De Denen financierden de bouw van een gevangenis in Kosovo. Criminelen zonder verblijfsrecht zitten daar hun straf uit alvorens teruggestuurd te worden naar hun land van herkomst.

Volgens Vlaams Parlementslid Maaike De Vreese kan dit best op Europees niveau aangepakt worden. “Daaromtrent moet er vanuit de Europese Unie toch dringend actie ondernomen worden om te zeggen: ‘Oké, die mensen zitten hier maar eigenlijk zouden ze hun straf moeten uitzitten in het land van herkomst. Mét de garantie dat ze die straf effectief uitzitten.’”, vertelde ze. “Die akkoorden, de tussenstaatse overbrengingen, schieten op dit moment tekort. Als je dat met de Europese Unie aanpakt, kan je natuurlijk meer druk zetten.”

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/12/meer-dan-1-op-4-gedetineerden-heeft-geen-verblijfsrecht-in-belgie/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “In 2022 verbleven 505 gedetineerden zonder verblijfsrecht in Brusselse gevangenissen”

  1. Ons nicolleken kan nog iets anders doen.Afghanan,Irakezen,;Syriërs,negers,marokkanen en co allemaal naar Turkije sturen,daar kunnen ze helpen werken en verbouwen,daar ze toch allemaal naar hier zijn gekomen om te werken en ons pensioen te betalen.Bovendien zullen die jonge stieren koeien genoeg vinden om te bevruchten nu hun mannen dood zijn.Syriërs kunnen direct aan de slag in de verwoeste steden en wij zijn er vanaf.Komaan nicolleken,kuis de straten op,zn stuur ze naar ginder,geen enkele ngo zal je tegenwerken,of moeten wij Vlamingen opnieuw onze geldbeugel open trekken en geld geven,ik steek het nog liever in de fik dan geld te geven

Plaats een reactie

Delen