De wortels van de hedendaagse 'culture wars'

Joe Biden. Shutterstock

Binnenland politiek

Zelfs regeringspartijen maken gewag van “minachtende houding” van De Croo tegenover parlement

Wannes Neukermans

Verschillende Kamerleden, zowel van oppositie als van meerderheid, wilden tijdens het vragenuurtje in de Kamer vragen stellen aan eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) over de pensioen- en fiscale hervorming. Hij weigert, en stuurt in de plaats daarvan de bevoegde ministers om te antwoorden. “Spuwen in het gezicht van dit halfrond” en “dit parlement dreigt de speelbal van de regering te worden”, klonk de kritiek vanuit het parlement. Uiteindelijk werd de premier gevorderd. In afwachting van zijn komst is de zitting geschorst, maar uiteindelijk kwam de premier niet opdagen.

Meerdere Kamerleden waren er niet mee gediend dat Alexander De Croo de vragen die rechtstreeks aan hem gesteld werden niet wilde beantwoorden. De vragen gingen dan wel over fiscale- en pensioenhervormingen, maar de meeste vragen werden ingediend om te polsen naar het standpunt van de voltallige regering over deze moeilijke dossiers. De regering, met aan het hoofd premier De Croo. De eerste minister kwam wel even luisteren in de plenaire, maar op de vragen wilde hij niet antwoorden.

Spuwen in het gezicht

Omdat meerdere Kamerleden er niet mee gediend waren dat Alexander De Croo niet wilde antwoorden op de vragen, werd uiteindelijk op vraag van Vooruit-Kamerlid Joris Vandenbroucke zijn aanwezigheid gevorderd. “Dit parlement dreigt de speelbal van de regering te worden”, zo gaf Vandenbroucke tijdens zijn tussenkomst aan. Ook oppositielid Peter De Roover wilde de premier terugroepen. “Want dit is eigenlijk spuwen in het gezicht van dit halfrond.”

Enkel MR en Open Vld steunden de premier in zijn afwezigheid. Maggie De Block vond het zelfs “belachelijk” dat de oppositie én Vooruit vragen wilden stellen aan de premier. “Jullie maken van dit halfrond een circus”, beet de ze Kamerleden toe. De premier werd gevorderd, maar uiteindelijk kwam hij toch niet opdagen. Hij zou een ontmoeting met een ander regeringshoofd gepland hebben.

Omdat de premier niet kon of niet wilde antwoorden, besloten verschillende Kamerleden waaronder Joris Vandenbroucke (Vooruit) om hun vraag in te trekken, om ze tijdens een volgende plenaire vergadering te laten beantwoorden door de premier.

Talmde voorzitter Tillieux?

N-VA-fractievoorzitter Peter De Roover verweet Kamervoorzitter Eliane Tillieux te talmen met haar oproep om de premier te bereiken. De Croo had namelijk op voorhand aangegeven ten laatste om 16u30 het halfrond te moeten verlaten. Volgens De Roover wachtte Tillieux tot het te laat was om hem nog te contacteren.

Tillieux weerlegde die beschuldigingen, en zei dat ze “geprobeerd heeft” De Croo nog te bereiken. “Het absolute dieptepunt is vandaag bereikt”, vindt De Roover daarom. “De premier reageert niet eens wanneer de eerste burger van dit land (de voorzitter van de Kamer, red.) hem probeert te contacteren.”

Op de vraag van PVDA-Kamerlid Sofie Merckx om een stemming te organiseren om de premier alsnog te vorderen, weigerde de voorzitter in te gaan. “Tijdens de conferentie van voorzitters is er al meegedeeld dat de premier om 16u30 weg moest”, zo klonk de uitleg.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/01/premier-de-croo-men-doet-soms-alsof-alles-slecht-gaat/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

11 gedachten over “Zelfs regeringspartijen maken gewag van “minachtende houding” van De Croo tegenover parlement”

  1. Als je moeder het moeilijk heeft met zonen van het plebs, dan krijg je dat met de paplepel ingegoten. Chacha (koosnaam voor Alexander in het Russisch), is daar geen uitzondering op. Uiteraard kan je de houding van de ouders hun kinderen het niet kwalijk nemen, maar SjaSja heeft veel weg van zijn moeder. Ook het dedain.

  2. Foei hoor. Maar ja, de media roeren zich hierover weinig. En uiteindelijk is het voor mij OK dat ze de privézaken van de premier niet uitgebreid publiceren. Maar dan zouden ze dat bij iedereen moeten doen. Ook bij Dries Van Langenhove die op een privésite zat. Als zoiets mocht rondgetoeterd worden, waarom dan niet de malversaties van een premier.

  3. De Croo aast duidelijk op een plaatsje binnen de EU. Voor die instelling heb je geen respect voor de kiezer (het parlement) nodig. De meesten worden trouwens niet verkozen. Na 2024 zit De Croo op een duur betaald postje bij de EU, wedden ?

  4. Grote flauwe kul om van gelijk wie zijn privé te grabbel te gooien, minister of niet. Je moet toch geen heilige zijn toch om minister te zijn ?
    Zolang je je job maar goed doet. (Dat is natuurlijk een andere discussie). Zoals een Franse president ooit zei toen sommigen aanstoot gaven aan een privé zaak: “et alors ?”

  5. En daar wringt het schoentje, je moet je job maar goed doen ! Hij wou niet de dweil van de Wetstraat zijn zei hij eens, maar uiteindelijk moet hij toegeven dat hij het wel dubbel en dik is. Kijk het palmares van Vivaldi maar eens na, ik heb er plaatsvervangende schaamte voor. De Croo staat met zijn billen bloot richting Europa !

  6. We moeten uit de EU, dit technocratisch circus is de corruptie zelf, Ursula cruella wordt gedagvaardigd in de U.S.over haar SMSen met Bourla, ceo van Phyzer ,betreffende de bestellingen van de vaccins, in onze media geen woord hierover !

  7. Eigenlijk kan ik De Croo begrijpen. Hij zou niet eens de vragen begrijpen laat staan dat hij daar antwoorden zou op geven .Vergeet niet dat De Croo niet het scherpste potlood uit de doos is ! Grote intelligentie is dus niet zijn eigenschap. Vandaar dat je beter forfait geeft dan door de mand te vallen zal Lexxie gedacht hebben dus kunnen ze de pot op!

  8. Hij kan zich die luxe permitteren daar hij toch nooit herverkozen zal worden tenzij hij later overstapt naar dat volkomen overgesubsidieerd Eurocratisch Potverteerders Profitariaat, wat enigszins te verwachten is, zo’n gezapige uitbol loopbaan voor wie een lange feestneus wil dragen, geen rode maar een blauwe met gele sterretjes.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen