Minderheden in Turkije maken gewag van discriminatie na aardbevingen (Photonews)

Minderheden in Turkije maken gewag van discriminatie na aardbevingen (Photonews)

Binnenland politiek

Minderheden in Turkije maken gewag van discriminatie na aardbevingen

Pieter Van Berkel

Etnische en religieuze minderheden in Zuid-Turkije maakten na de aardbevingen in de streek gewag van discriminatie inzake hulpverlening door de Turkse autoriteiten. Al hebben Belgische hulpverleners tot nader order zelf geen melding gemaakt van dergelijke discriminatie in het gebied waar ze actief zijn, zo blijkt uit een antwoord van minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) aan Vlaams Belang-Kamerlid Ellen Samyn.

De Turkse stad Antakya, ook bekend onder de historische naam Antiochië, is een van de zwaarst getroffen gebieden in de recente aardbevingen in Zuid-Turkije. Daarbij werd het antieke centrum van de stad compleet verwoest. “Duizenden jaren geschiedenis zijn door de recente aardbevingen in Anatolië letterlijk met de grond gelijk gemaakt”, klinkt het bijvoorbeeld op Kerknet.

De klap is extra zwaar voor de christelijke gemeenschap in Zuid-Turkije. Niet alleen is Antiochië, de stad waar de term ‘christenen’ voor het eerst gevallen zou zijn, van historisch belang voor het christendom, maar de christelijke gemeenschap in Zuid-Turkije kreeg het de afgelopen eeuw al bijzonder zwaar te verduren.

“Geen melding van enige discriminatie”

Sommige lokale christelijke organisaties maken overigens gewag van discriminatie inzake hulpverlening na de aardbevingen. Het noopte Vlaams Belang-Kamerlid Ellen Samyn om er een schriftelijke vraag over te stellen aan minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR). “Naar verluidt wordt aan patiënten uit regimevriendelijk Erdogan-gebied meer hulp geboden, na de rampzalige aardbeving in Turkije, dan aan etnische minderheden zoals Koerden en Chaldeeuwse christenen”, aldus Samyn.

In haar antwoord laat Lahbib weten “op de hoogte” te zijn van “geïsoleerde aantijgingen dat zones die de oppositie traditioneel gunstig gezind zijn of die bevolkt worden door minderheden de verlening van noodhulp na de aardbeving opzettelijk zouden zijn gediscrimineerd”. Wel is er volgens de minister door internationale hulpverleners of de pers geen melding gemaakt van flagrante of georkestreerde discriminatie.

Ook het Belgische veldhospitaal opereert in de provincie Hatay, waar de stad Antiochië ligt. “Vermoedelijk vanuit etnisch oogpunt de meest gediversifieerde provincie van gans Turkije”, aldus nog Lahbib. “Onze teams hebben geen melding gemaakt van enige discriminatie in de hulpverlening aan de slachtoffers door de Turkse instanties.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

3 gedachten over “Minderheden in Turkije maken gewag van discriminatie na aardbevingen”

  1. Ook minderheden zoals de Syrische vluchtelingen worden niet goed behandeld in Turkije. Enerzijds geeft Europa veel geld aan de Turken om de Syrische vluchtelingen buiten Europa te houden(Waarom kan Europa niet zijn eigen grenzen beschermen?) , anderzijds profiteren de Turken van de Syrische vluchtelingen om hen verder te marginaliseren door hen slechte arbeidsvoorwaarden aan te bieden.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen