Ruimte voor nieuwe kerncentrales in wetsvoorstel Van der Straeten: “Schijnbeweging” volgens oppositie

Tinne Van der Straeten. Photonews

Binnenland politiek

Ruimte voor nieuwe kerncentrales in wetsvoorstel Van der Straeten: “Schijnbeweging” volgens oppositie

Wannes Neukermans

Energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) heeft een wetsvoorstel klaar voor klimaatneutrale energie in de toekomst. De minister wil vooral inzetten op de klassieke hernieuwbare energiebronnen, maar ook kernenergie is – mits een hele resem strenge voorwaarden – mogelijk. “Een schijnbeweging”, vindt N-VA-Kamerlid Bert Wollants. Van der Straeten kiest namelijk voor een vorm van kernenergie die pas na 2045 beschikbaar zal zijn.

Eind 2021 gaf de federale regering al 100 miljoen euro aan het kernenergie-onderzoeksteam in Mol om de Small Modular Reactors, verder SMR, te onderzoeken. Al is het onduidelijk of die 100 miljoen euro effectief naar daar gegaan is. De helft van het budget zou misschien gediend hebben voor een ruimteproject, als lobbywerk om de eerste Waal ooit de ruimte in te krijgen.

Wet op de kernuitstap

Bovendien verbiedt de wet op de kernuitstap uit 2003 nog steeds elke nieuwe bouw van kernreactoren in België. Met de opkomst van de SMR-technologie pleiten oppositie-en meerderheidspartijen voor een aanpassing van die wet – dat zou investeerders ook geruststellen dat hun inspanningen niet verloren zullen gaan. Momenteel blokkeren de groenen elk wetsvoorstel.

De afgelopen maanden ontwierp het kabinet-Van der Straeten een wetsontwerp over een breed klimaatneutraal energiesysteem. Zo wil de minister een verviervoudiging van offshore-windenergie tegen 2040 en wil ze meer inzetten op batterijopslag.

Schijnbeweging

Minister Van der Straeten wil daarnaast met een “open blik” naar kernenergie kijken. De bouw van SMR’s moet voor haar voldoen aan verschillende voorwaarden, waardoor het volgens N-VA-Kamerlid Bert Wollants quasi onmogelijk wordt om snel nieuwe reactoren te bouwen.

“Want SMR-centrales die voldoen aan die zestal gestelde voorwaarden, zijn bijlange nog niet in ontwikkeling”, aldus Wollants. Terwijl heel wat Europese landen ervoor kiezen om met de bouw van nieuwe installaties te beginnen tussen 2030 en 2035, kiest de minister dus voor installaties die pas beschikbaar zullen zijn na 2045. “Wie verder dan zijn neus kijkt, ziet dat de minister de initiatieven in België gewoon opnieuw op de lange baan schuift met dit wetsontwerp.”

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/12/tinne-van-der-straeten-we-hebben-wellicht-hoogstwaarschijnlijk-misschien-een-bijkomend-probleem/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

4 gedachten over “Ruimte voor nieuwe kerncentrales in wetsvoorstel Van der Straeten: “Schijnbeweging” volgens oppositie”

  1. Tinneke moet eens luisteren naar Noorwegen. Daar vreest men voor een groot tekort aan elektriscitei vanaf 2030 want nog meer groene (vooral waterkracht) kan dde natuur niet aan. Dus kercentrales bouwen is de oplossing. Tonneke zal het een zorg weze want zij kan altijd terecht bij de rrussen van gasprom. Ba, groene huichelaars.

  2. Weeral om een ferme leugen en probeert ze haar grote ideologie weg te camoufleren , Totale kernuitstap , was een breekpunt in hun programma , eigenlijk moest deze regering reeds 3 x gevallen zijn hieromtrent , maar geld en postjes stinken teveel bij sommigen

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen